Kikiriki maslac vlastite proizvodnje

Ako imate 5 minuta i blender, domaći kikiriki maslac vam je nadohvat ruke. U njemu neće biti konzervansa ni umjetnih tvari, a bit će u najmanju ruku jednako ukusan kao i kupovni.

Trebate samo uzeti vrećicu prženog kikirikija, istresti je u blender i miksati otprilike 5 minuta dok se kikiriki ne pretvori u finu, mazivu kremu.

Kikiriki će proći kroz nekoliko faza tijekom mljevenja:

  1. Zdrobljeni, veliki komadi kikirikija
  2. Fine mrvice od kikrikija
  3. Gusta smjesa
  4. Nešto nalik velikoj kugli smjese
  5. Kugla se na kraju raspada i pretvara u mazivi maslac. Što dulje budete miksali, to ćete finiju teksturu dobiti.

Ako ste avanturistički raspoloženi, na samom kraju pripreme, dobivenom kikiriki maslacu možete dodati i začine poput cimeta, klinčića, kardamoma, ekstrakta vanilije ili kave, čilija, kajenskog papra ili ružmarina.

Za one koji vole ‘nešto za pod zub’ najbolje je da u mužaru usitne još šaku kikirikija i ubace je u gotovi maslac.

Ovako pripremljen kikiriki maslac možete čuvati u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi nekoliko tjedana. Ako se krute čestice razdvoje od ulja, dovoljno je samo ih lagano ručno pomiješati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 07:00