Priča je to o nekadašnjem životu, o pomalo zaboravljenim vrijednostima, o kuharicama, o seljacima i poljima na kojima se uzgajala hrana koju je danas rijetkost pronaći, o kuhinjama u kojima se svakodnevno palila vatra i u kojima je već od jutra mirisalo na kruh, žgance, makarone zalivene mašću i pečenim špekom. Jela se zdrava, ispravno uzgojena i pripremljena hrana. Ova knjiga sada ima i dodatak, a to je knjižica recepata “Novo ruho autohtonih jela” u kojoj se nalaze tradicionalni recepti prilagođeni današnjem vremenu. Baza je ista, no kao što i sam naslov kaže, ova jela su dobila novije ruho. Za sve su zaslužni enolog Lovro Miklaužić i Marko Hernaut, profesionalni kuhar, a cilj je potaknuti ne samo domaćice, nego i sisačke ugostitelje da u svoju ponudu uvrste i iz zaborava vrate neka od autohtonih jela ovog kraja.
Jastučići sa zeljem i pastom Siscia
Tijesto za krpice:
500 g glatkog brašna 5 jaja 50 g ulja |
Nadjev:
1/2 manje glavice kupusa 1/2 glavice luka 50 g slanine 100 g vode 50 g mladog sira sol, papar |
Pasta Siscia:
50 g peršinova lista 20 g tostiranih oraha 20 g mladog sira 40-60 g ulja sol, papar |
Zamijesite tijesto, razvaljajte ga tri do četiri puta i preklopite prije završenog valjanja, tako će biti podatno. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite jedan sat. Grubo naribajte kupus. Popržite slaninu, dodajte luk pa kupus i kratko popržite. Ulijte vodu i dinstajte dok tekućina ne ispari. Posolite i popaprite. Za pastu sve sastojke izradite u blenderu da se dobije glatka smjesa. Tijesto razvaljajte na 1 mm debljine, na jedan kraj stavite nadjev od kupusa, a drugim krajem preklopite da dobijete jastučić. Pritisnite rubove da se zalijepe. Pržite u ulju i poslužite s preljevom Siscia.
Kuhana svinjska koljenica
Hladetina:
1 kg svinjske koljenice 500 g korjenastog povrća sol, papar u zrnu |
Hrskava povrtna pločica:
250 g glatkog brašna 2 jaja 50 g sitno mljevenog peršinova korijena i lista, celera, mrkve 10 g ulja |
Koljenicu stavite s povrćem, paprom i solju, ulijte vode da pokrije sve sastojke pa kuhajte na laganoj vatri pet sati uz dolijevanje vode. Zadnjih pola sata pustite da se količina juhe smanji na pola. Kad se hladetina ohladila, a juha još nije otvrdnula, izvadite povrće i meso, narežite na manje komadiće. Procijedite juhu, dodajte meso i povrće i stavite hladiti 12 sati u željenom kalupu. Zamijesiti sastojke za tijesto i ostaviti da se hladi 30 minuta. Razvaljati na 1 mm, rezati na željeni oblik i peći oko 4 do 5 min na 220 do 240 °C. Servirati s hladetinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....