Mogu li se žarbo kocke, mađarica, vanilin kiflice, zvjezdice, makovnjača i ostali kolači koje na veliko pečemo pred Božić napraviti bez šećera, brašna, jaja i mliječnih proizvoda? E pa mogu!
Umjesto toga koriste se, primjerice, orašasti plodovi, razne sjemenke, tapioka, chia sjemenke, kakako maslac..., a šećer zamjenjuju agavin sirup, kokosov šećer i datulje. Svaka poznata nam namirnica ima svoju zdravu zamjenu, što zasigurno znaju oni koji imaju problema s raznim alergijama, ne jedu ništa životinjskog podrijetla ili im je pak važno hraniti se zdravije. A znamo što kažu za bijelo brašno i bijeli šećer, trebalo bi ih zaobilaziti u širokom luku. U svakom slučaju vrijedi se educirati, malo proučiti, jednostavno znati što je dobro ili čak bolje i proširiti vidike.
Naravno, ne treba očekivati identičan okus poznatih nam klasika, ali i ovi su okusi zaista sjajni. Mi smo te zdrave verzije tradicionalnih blagdanskih kolačića probali u zagrebačkom dućanu Greencajg u kojemu se prodaje samo zdravo i s hrvatskih polja. Vlasnica Marija Šimak sa svojim malim slastičarskim timom radi slatka čuda za prste polizati, a redovito su u Greencajgovoj ponudi.
Redovito znači da se svi ti kolači peku cijelu godinu, nema sezonskih varijanti, osim naravno voćnih verzija. Uostalom, gdje piše da se neke vrste kolača jedu samo za Božić ili Uskrs! Pravila nema, pa oni koji vole sladoled jedu ga i zimi jer svi si mi volimo ugoditi i kad nekoj hrani "nije vrijeme". Pečenje takvih zdravih kolača nije nikakva nauka, kao i za pripremu bilo koje hrane, i tu si treba dati truda. Možda vam neki kolači ili torte djeluju neizvedivi, ali tako je sa slasticama, one zahtijevaju mirnoću i pedantnost. A ako se ne želite upuštati u to, onda trk u Greencajg po Kokolache!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....