Najskuplji sir na svijetu je - Queso de Cabrales. Ovaj španjolski sir, koji se tradicionalno spravlja u Asturiji, odnosno Cabralesu, prodan je na aukciji za nešto više od 30 tisuća eura za kolut od tri kilograma. Da je riječ o rekordu, potvrdio je i Guinness, prenosi El Pais.
Queso de Cabrales sir je od kozjeg mlijeka poseban po tome što se radi od mlijeka iz dviju mužnji, jutarnje i večernje. To mlijeko potom fermentira u lokalnim špiljama poznatim po idealnim uvjetima za tu namjenu. Naime, u špiljama Asturije vlaga u zraku je konstantno 90 posto, a temperatura između osam i 12 stupnjeva što je pogodno za stvaranje plijesni koja je zaslužna za karakterističnu zrnatu teksturu i okus ovog proizvoda. Zrenje sira traje do četiri mjeseca.
Inače, svake godine u ovom se kraju održava natjecanje za najbolji sir, koji se zatim prodaje na aukciji. Ovogodišnji pobjednik je mladi sirar Guillermo Pendás, čiji je sir cijenom srušio lanjski rekord od 20 tisuća eura za kolut Queso de Cabralesa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....