Imate sve sastojke za palačinke. Da, ali palačinke uvijek za sobom ostave svoj „specifičan” miris i zato im je sudbina upitna. Što drugo? Naš savjet: jorkširski puding. Zašto? Jer ima savršen omjer hrskave vanjštine i pahuljastog tijesta iznutra. Odličan je za na njega namazati domaći džem, paštetu od jetrica ili za poslužiti ga s dimljenim lososom i malo hren umaka. Sastojci se od onih kod palačinki ne razlikuju ni u čemu, a za pripremu ćete se morati držati nekoliko glavnih pravila. Prvo, odmah stavite pećnicu dobro grijati.
U nju ćete stavljati kalup s uljem u kojeg ćete, već zagrijanog, sipati pripremljeno tijesto. Drugo, sastojke mutite u velikoj zdjeli kako biste u tijesto umiješali što više zraka. Treće, gustoća tijesta treba biti takva da se lijepi za stražnju stranu žlice i lagao s nje klizi. Ako želite ispeći male jorkširske pudinge savršene za na njih namazati omiljenu domaću paštetu ili sirni namaz, najbolje je da to učinite u kalupu za muffine. U tom slučaju, pazite da vam se prilikom izlijevanja smjese u kalup ista ne prelije po rubovima jer će to spriječiti dizanje ovih pahuljastih minijatura. Zato je najbolje smjesu izliti u vrč ili mjeru za kolače i tako ju ulijevati u kalup. Kad je o masnoći riječ, u ovom receptu ne biste trebali brojati kalorije. Kalup za muffine morate bogato napuniti uljem, tako da u prve dvije (ili tri) „rupe” za muffine ulijete ulje do vrha i onda nježnim naginjanjem prema dolje rasporedite ulje u ostatak „rupa”.
Tako ćete dobiti idealnu količinu ulja u svakoj „rupi”, što je otprilike jedna četvrtina. Ulje se mora prethodno u pećnici jako dobro zagrijati (minimalno 15 minuta) kako bi se u trenutku ulijevanja smjese ona istoga trenutka krenula pržiti izvana. Koristite ulje koje lako podnosti visoke temperature. Najbolja je opcija suncokretovo. U trenutku kad smjesu ulijte u vruće ulje, ne otvarajte vrata pećnice i čekajte 20-ak minuta da dobijete pudinge koji su hrskavi izvana i meki iznutra. Englezi jorkširski puding uglavnom pripremaju i služe uz gulaše i umake jer zbog svog oblika vrlo dobro iste upijaju.
Ali mene je više zainteresirala doručak varijanta poznata kao „Toad in the hole” iliti žaba u rupi. Ovaj recept maštovitog naziva ima sve što vam je potrebno za doručak pobjednika, a nahranit će bar četiri gladna usta. Ja sam ga posudila od Hestona Blumenthala. Uložite u kvalitetne kobasice, roštiljke su odličan izbor i pripremite doručak za koji će se svi otimati.
KORAK PO KORAK JORKŠIRSKI PUDING
KORAK 1.
Dva jaja dobro umutite kako biste im dodali zrak.
KORAK 2.
Jaja posolite.
KORAK 3.
U jaja dodajte 100 g brašna.
KORAK 4.
Zatim isto učinite i sa 100 ml mlijeka.
KORAK 5.
Sve dobro promiješajte.
KORAK 6.
Smjesu prelijte u vrč ili mjeru za kolače.
KORAK 7.
Kalup napunite uljem tako da u prve dvije „rupe” ulijete ulje do vrha i onda nježnim naginjanjem prema dolje rasporedite ulje u ostatak „rupa”. Ulje stavite grijati na 200 stupnjeva oko 15 minuta.
KORAK 8.
U zagrijano ulje pažljivo ulijte smjesu i pecite još 20 minuta.
KORAK 9.
Gotovo!
Žaba u rupi by Heston Blumenthal
4 jaja
200 g brašna
200 ml mlijeka
malo soli
ružmarin
tri domaće tanke kobasice
Jaja umutite i dodajte im brašno, mlijeko i sol. Heston bi ovo dosta tekuće tijesto odmarao barem nekoliko sati u hladnjaku, ali vi možete i ne morate. U protvan promjera 20x15 centimetara ulijte oko pola centimetra ulja i stavite ga u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva Celzijevih. Za to vrijeme ispržite prepolovljene kobasice na malo ulja s ružmarinom. Izvadite protvan iz pećnice, u njega ulijte smjesu i po njemu poredajte kobasice. Dodajte još malo ružmarina. Pecite u pećnici još 20 minuta. Poslužite s čime vas je volja!