Kraljica Elizabeta II. jede četiri puta dnevno, a dva od četiri obroka uključuju neizbježan engleski čaj, otkrio je medijima njezin bivši privatni chef i autor dvije kuharice Darren McGrady. On je, naime, čak 15 godina kuhao u kraljevskoj palači te je, osim samoj kraljici, odabrana jela pripremao i za pet američkih predsjednika, ali i za princezu Dianu te ostatak kraljevske obitelji. Ipak, u svojoj se ispovijesti najviše fokusirao na prehrambene navike same kraljice pa je tako otkrio kako ona svakoga dana uživa u doručku, ručku, popodnevnom čaju i večeri, a njezin doručak, dodao je, obavezno podrazumijeva šalicu čaja i keks te nakon toga zdjelicu pahuljica. Za ručak obično bira grilanu ribu sa špinatom ili tikvicama, a često se odlučuje i za piletinu sa salatom.
Nakon ručka i kratkog odmora, u 17 sati na redu je popodnevni čaj uz kojeg kraljica baš uvijek uživa i u sconesima, engleskim pogačicama s džemom i kremastim sirom. McGrady je dodao i kako kraljica baš nikada u njegovoj 15-godišnjoj karijeri nije propustila popodnevni čaj, bez obzira na kojem se kraju svijeta nalazila te kako bi uvijek uz isti od njega tražila da pripremi pogačice.
Otkrio je i kako su omiljeno jelo kraljice Elizabete već godinama kozice u posebno začinjenom maslacu koje najviše voli poslužene na toplom tostu, a dodao je i kako voli francuski croque monsieur sendvič s topljenim Gruyère sirom, šunkom i jajima. Također, kraljica obožava i čokoladu te bi uvijek, rekao je McGrady, kada bi se na meniju našao kakav čokoladni desert, odabrala upravo njega.
Najdraži dan u tjednu, za njegovog dugog radnog staža u palači, bio je pak petak. I članovi obitelji i osoblje, naime, posebno su se veselili poznatoj britanskoj kombinaciji ribe i krumpirića te bi svakog petka u istoj uživala baš cijela palača. Kraljica je, kako je rekao McGrady, umjesto u klasičnoj smjesi za pohanje, ipak više voljela da joj ribu pripremi u panko mrvicama.
Češnjak i luk te jako začinjena jela nalaze se pak na listi onih koje kraljica izbjegava. Također, otkrio je, za vrijeme posjeta stranim zemljama, kraljica Elizabeta ne preferira mesne i riblje specijalitete kako ne riskirala trovanje.
Osim navedenog, kraljica Elizabeta voli i slastice pa je tako na njezin rođendan početkom godine sadašnji chef na Instagram profilu kraljevske obitelji podijelio recept za cupcakes te vam isti prenosimo u cijelosti.
Recept za kraljevske cupcakes
Trebat će vam:
15 g vinskog octa
300 ml mlijeka
50 ml biljnog ulja
60 g maslaca (otopljenog i ohlađenog)
2 jaja
5 ml ekstrakta vanilije
250 g brašna
75 g kakaa u prahu
300 g šećera
10 g sode bikarbone
100 g bijele čokolade
Za kremu će vam trebati:
90 g tamne čokolade
100 g maslaca
125 g šećera u prahu
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva. Pomiješajte brašno, šećer, kakao u prahu i sodu bikarbonu u jednoj posudi. U drugoj posudi pomiješajte jaja i ekstrakt vanilije pa dodajte otopljeni maslac, ulje, mlijeko i ocat. Mokre sastojke dodajte suhima uz stalno miješanje. Miješajte dok ne dobijete gustu smjesu bez grudica. Na kraju ubacite komadiće čokolade i smjesu podijelite u kalup za muffine. Pecite oko 15 do 18 minuta, dok muffini ne poprime zlatnu boju pa ih ohladite. Za to vrijeme pripremite kremu. Najprije izmiksajte maslac i šećer u prahu dok ne postanu kremasti. Dodajte toplu otopljenu čokoladu, a po želji možete dodati i boju po želji. Dobivenu kremu prebacite u slastičarsku vrećicu i ukrasite muffine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....