UZBUDLJIVO

Krauthaker i tim zagrebačke Esplanade upriličili spektakularnu berbu crljenka na terasi hotela

 Ranko Suvar/Cropix
Vlado Krauthaker zasadio je trsove crljenka, prve u ovom dijelu Hrvatske, a predstavljena je i ekskluzivna butelja Zinfandela 2019.

- Suradnja s Hotelom Esplanade traje već više od dvadeset godina. Naime, nakon što me profesor Edi Maletić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu uspio nagovoriti da crljenak, odnosno zinfandel, posadim na svojim vinogradima na položaju Vidim (otprilike 100 trsova) i pokušam uzgojiti lozu koja primarno voli tople krajeve i vrlo škrtu, a ne tešku zemlju kakva je u Slavoniji. Slična se u ono doba, a vrlo hrabra ideja rodila i u Hotelu Esplanade, prilikom jednog druženja, da zasadimo trsove zinfandela, prve u ovom dijelu Hrvatske, prve koji će rasti gotovo u centru grada, desetak minuta hoda od glavnog trga, kojima bismo dodatno naglasili ime čuvenog fine dining restorana Zinfandel's. Na našim vinogradima trenutno traje berba Zinfandela, a evo danas smo došli u berbu na Oleander terasu hotela Esplanade. Zadovoljan sam kako su se brinuli za ovo grožđe koje je vrlo dobro rodilo. Dapače, dok smo mi u Kutjevu, zbog peronospore i ostalih bolesti isto grožđe morali prskati osam puta, ovdje u Zagrebu nije niti jednom prskano. Eto, ne znam što ga čuva… mora da je to posebna dobra energija koja je uvijek vladala i vlada u ovom hotelu - rekao je na početku berbe grožđa u vrtu kultne terase Oleander, uz kušanje prvih ekskluzivnih butelja Zinfandela 2019., Vlado Krauthaker, jedan od najpoznatijih hrvatskih vinara.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Uz strogo pridržavanje svih propisanih mjera, berbi je prisustvovao i direktor Hotela Esplanade Ivica Max Krizmanić dok su gosti navijali za berače i usput kušali novi jesenski meni koji je za restoran Zinfandel's pripremila chefica Ana Grgić. Dakako, uz jela su se pila Krauthaker vina, iako je chefica Grgić naglasila da nisu namjeravali sparivati vina i hranu, nego predstaviti što se novo nudi. No, kad su vina tako dobra, a hrana odlična (nama su se najviše svidjele ukiseljene čičoke u juhi od dimljene čičoke uz usoljene kozice i ulje od kapara te rolice od kelja punjene confitom od domaće patke), nije bilo bojazni da će bilo što posluženo naići na kritiku. Na kraju se kušao i posebno etiketiran Zinfandel rađen od grožđa s Oleander terase, dakako iz berbe 2019. Odlično vino koje bi moglo podnijeti još odležavanja,

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

- Veseli me što je naša prošlogodišnja berba i dugogodišnja suradnja s vrsnim hrvatskim vinarom Krauthakerom urodila plodom. Osoblje hotela brižno je njegovalo loze u našem malom vrtu i bili smo posebno ponosi i uzbuđeni kada smo vidjeli prve bobice. Tada se počela rađati ideja da bismo mogli imati vino u buteljama kojih nema mnogo, no sretni smo što je hotel dobio svoje prvo vino iza kojeg stoji lijepa priča o prijateljstvu, ljubavi prema gastronomiji i enologiji, kao i poveznica s restoranom – rekao je generalni direktor hotela Ivica Max Krizmanić.

image
Ranko Suvar/Cropix

Probali smo vino koje ponosno nosi naziv Zinfandel Esplanade Zagreb hotel, a vi ga možete, uz novi jesenski meni, kušati samo u restoranu Zinfandel's hotela Esplanade, ali morate požuriti – broj butelja je ograničen i ne prevelik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. kolovoz 2024 06:34