![28293931](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2024/11/14/k_28293931_640.jpg)
Što je burrata?
Uzmite najbolju mozzarellu koju ste ikada kušali, zamislite kako ju trgate rukama te kako divna, mekana, kremasta unutrašnjost curi iz prekrasno ''siraste'' opne. Burrata je puno mekša i masnija od obične mozzarelle. Unutrašnjost burrate je kombinacija stracciatelle i vrhnja, a riječ ''burrata'' na talijanskom znači nalik maslacu, kremasto.
Od kuda potječe?
Originalno potječe iz grada Andria koji se nalazi u Murgiji, na jugu Italije. Tamo se burrata počela raditi prije više od 100 godina te se i dan danas ručno radi od samo tri sastojka: kravljeg mlijeka, vrhnja i reneta (sirila).
![Sliced Italian cheese burrata with vintage fork, fresh corn salad and olive oil in clay tray over dark textural background. Overhead view](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/4/21/13/iStock-611092534.jpg)
Koje su vrste burrate?
Postoji nekoliko vrsta burrate; burrata buffala što je sir zaobljenog oblika, gdje sloj kravljeg sira skriva kremasto središnje punjenje maslaca. Diljem južne Italije, tradicionalno se maslacem pune i Provolonski sirevi. Tu je i burrino, sir koji potječe iz Kalabrije i Puglie te je iznimno mastan, a radio se kako bi se u njemu čuvao maslac.
![Fresh italian cheese burrata on a vintage white plate with red and yellow tomatoes, basil, thyme, salt and pepper, vintage fork and knife and a glass of water on a painted white wooden surface.](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/4/21/13/iStock-501949777.jpg)
Kako poslužiti burratu?
Burratu je najbolje jesti svježu, idealno 24 sata nakon što je napravljena i uvijek na sobne temperature. Poslužite ju sa svježim cherry rajčicama, pršutom, malo maslinova ulja i aceta balsamica. Također, položite ju na svježe zagrijani kruh te uživajte s čašom crnog vina. Možete ju koristiti za pripremu umaka za tjesteninu te, naravno, na pizzi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....