Od 2017. godine kada je otvoren El Toro, chef Mario Mihelj kombinira domaće namirnice i južnoameričke kombinacij okusa. Isto hrabro nastavlja i u ovoj, za ugostitelje više nego izazovnoj godini, pa je tako prije desetak dana u kuhinji restorana El Toro u zagrebačkoj Šubićevoj ulici sastavio novi jesenski meni. Nachosi, španjolski pršut, tacosi, njegov sada već prepoznatljivi ceviche s kozicama, gyoze, rebarca, grdobina i lignje, steakovi i maštovite sezonske slastice pastry chefa Luke Sopte samo su dio onoga što će vas na istom dočekati.
Naš su odabir bila dva predjela, hladno i toplo, Jamon flatbread s tanko rezanim španjolskim pršutom na hrskavom kruhu uz dodatak kreme od sira manchego, ukiseljene ljutike, salse od mlade korabe, s bučinim sjemenkama i uljem mladog luka te sjajan El Toro trlja i kozica "brodet". Flatbread sa španjolskim Jamon iberico pršutom bio je itekako dobar početak i, kako kaže chef Mihelj, odličan način da se od pršuta napravi nešto više i goste s ovom španjolskom delicijom upozna kroz maštovit i drugačiji zalogaj u odnosu na one klasične na kakve smo navikli kada je u pitanju pršut. Cijena ovog zasitnog, a u isto vrijeme laganog i osvježavajućeg predjela je 135 kuna.
Apsolutni favorit kušanja svakako je El Torov "brodet", okusom identičan onom tradicionalnom, ali s neobičnim zaokretom. Naime, od klasičnog brudeta najprije se radi krema s indijskim oraščićima, a zatim se isti poslužuje uz argentinske kozice i filetirane trlje. Poznati okusi u nepoznatom ruhu, priznat ćemo, osvojili su nas već na prvi zalogaj. Priprema ovakve vrste jela, saznali smo, zahtjeva preciznost i vrijeme pa nam se cijena od 125 kuna za tanjur čini i više nego opravdana.
Bresato od obraza crne svinje, rekao nam je chef Mihelj, nešto je drugačije jelo na El Torovom meniju. Nije usko vezano uz južnoameričku kuhinju, ali je u potpunosti sezonsko. Na tanjuru se tako nalazi aromatični pire od muškatne bundeve, lagano preprženi mladi luk i shiitake gljive uz mekane komadiće sporo pečenih obraza crne svinje.
Novi deserti, za koje je zadužen pastry chef Luka Sopta, kreirani su u istom jesenskom tonu pa su tako zvijezde istih smokve, kruška i marelica, a tu je i kokos kojim je krajem 2018. Sopta i najavio svoju karijeru u El Toru. Isprobali smo raskošnu Marelicu, mousse od čokolade i đumbira u hrskavoj glazuri s insertom od marelice na čokoladnom biskvitu poslužen uz marelice pečene u vlastitom soku, no svojim bogatim aromama vanilije i hrskavim bademom nešto veće simpatije ipak je osvojila poširana kruška marinirana u likeru od badema i vanilije na kremi od sira i hrskavcem od bijele čokolade i badema. Svi deserti u El Toru koštat će vas 40 kuna.
I ovaj, baš kao i svaki prethodni meni El Tora karakteriziraju jarke boje i izraženi okusi, a porcije su, u odnosu na cijene, prilično zadovoljavajuće. Terasa je za vrijeme našeg dolaska bila dobro popunjena, stolovi pažljivo raspoređeni s obzirom na trenutne mjere, a osoblje ugodno i dobro informirano. Dodali bismo još samo, naručite li spomenuta jela uz čašu vina po izboru, ručak u El Toru može se pretvoriti u romantičnu večeru za dvoje, poslovni sastanak ili elegantno druženje s najdražima uz stvarno dobru hranu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....