Opće je poznato da su čokolada i kava više nego dobra kombinacija, bilo da je riječ o čokoladnom biskvit kolaču s kremom od kave (ili obrnuto), pralinama, keksima ili da ih samo volite spojiti kada ispijate svoju popodnevnu šalicu omiljenog toplog napitka. U slučaju da ste i vi veliki fanovi kombinacije ove dvije namirnice, posebno bi vam se mogao svidjeti talijanski napitak Bicerin.
Riječ je upravo o kombinaciji espressa, čokolade i mlijeka koja se poslužuje u okrugloj čaši, po kojoj je piće i dobilo naziv. Bicerin dolazi iz talijanskog Turina, a poseban je, kako zbog bogatog okusa, tako i zbog fine kremoznosti. Prava je poslastica, posebice na promjenjive i tmurne dane, i mogao bi se svidjeti onima koji inače vole vruću čokoladu ujutro, a espresso martini navečer. Također, osim tri pobrojana sastojka, ovom napitku uvijek možete dodati i malo alkohola pa ga učiniti još zanimljivijim. Dobra opcija uvijek je malo amaretta ili ruma, posebice ako Bicerin poslužujete prije spavanja.
ŠTO ĆE VAM TREBATI ZA PRIPREMU?
Prije nego što se upustite u kuhanje, pripremite sve sastojke. Trebat će vam otprilike 60 grama tamne čokolade, 230 do 250 mililitara mlijeka, plus još otprilike 100 mililitara za stvaranje pjene koju ćete staviti na vrh, jedna žlica šećera, jedna mala šalica espressa, malo kakaa u prahu za kraj, plus alkohol po želji.
Dobro je dodati, osim s kravljim mlijekom, Bicerin možete napraviti s biljnim alternativama, samo koristite mutilicu pomoću koje ćete dobiti kremastiju teksturu.
KAKO NAPRAVITI BICERIN?
Veliku staklenu šalicu ispunite vrućom vodom pa je izlijte prije nego što je napunite ostalim sastojcima. U posudi otopite čokoladu i mlijeko. Dodajte šećer i pomiješajte, ali pazite da ne provrije. Ulijte mlijeko i čokoladu u šalicu. Dodajte espresso. Dodajte mlijeko koje ste zagrijali i mutilicom pretvorili u pjenicu. Na kraju pospite s malo kakaa u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....