Obranio titulu

Kristijan Harjač iz rovinjskog Agli Amici ponovno je proglašen najboljim hrvatskim sommelierom

Kristijan Hatjač

 Press
U oštroj konkurenciji mladi je Harjač pokazao zavidno znanje i vještine

Kristijan Harjač, glavni sommelier našeg jedinog restorana s dvije Michelinove zvjezdice - rovinjskog Agli Amici, drugu godinu zaredom proglašen je sommelierskim prvakom Hrvatske. Drugo mjesto osvojio je Mate Negulić, a treće višestruki šampion Siniša Lasan. Rezultat je to 27. prvenstva sommeliera Hrvatske u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, održanog pod pokroviteljstvom HTZ-a i Turističke zajednice Kvarnera u opatijskom hotelu Ambasador.

image
Petar Kurschner

"Ja sam sretan da sam potvrdio naslov od lani i ponovno, sad već drugi put zaredom, postao prvak Hrvatske. Bilo je jako zahtjevno, kao i uvijek. Imali smo jako puno ljudi na stageu, posluživali su se aperitivi, posluživali su se kokteli, radili smo blind tasting u crnim čašama, dekantirali smo vina gdje su nam se pridružili i drugi gosti što je uvijek zahtjevno i vremenski vrlo usko... ali evo, rezultat je sjajan i drago mi je da je tako. Veselim se u budućnosti nastaviti ovakve rezultate", rekao je Kristijan Harjač nakon proglašenja pobjednika.

Da je natjecanje bilo vrlo zahtjevno potvrdio je i trećeplasirani Siniša Lasan, koji je kazao da je trebalo "dosta brzo reagirati" i kako su se onda, naravno, potkrale i neke greškice. Sve u svemu, nastavlja, zadovoljan je svojim nastupom i interakcijom s publikom.

Inače, kako smo pisali, ovogodišnje prvenstvo Hrvatske, održano je u ponedjeljak i utorak, 2. i 3. prosinca, a prijavilo se 18 kandidata iz svih hrvatskih regija, zaposleni u renomiranim hotelskih kućama, poznatim hrvatskim restoranima i wine barovima.

Uz spomenuto dekantiranje, blind tasting, kušanje aperitiva i koktela, sommelieri su morali posluživati goste, ali i odgovarati na teorijska pitanja. Tako je prvak sakupio najviše bodova u opisu domaćih i stranih vina "na slijepo", prepoznavanju različitih destilata, posluživanju aperitiva i dekantiranju crvenog vina, predlaganju vina uz zadani menu, ispravku vinske karte, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima i sl.

Dodajmo na kraju kako je voditelj Prvenstva bio Sandi Paris, a nagrade i priznanja finalistima uručili su Veljko Ostojić, predsjednik HSK i dr. Krešimir Mikinac, voditelj edukacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 16:41