POUNATI JAPANSKI & FUSION RESTORAN

KUHAROV GABLEC: Evo uz koja se ukusna jela ekipa iz Takenoka uhodava za radni dan!

 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
Ovog ljeta u Zagrebu vlada sparno, vruće, vlažno toplo vrijeme (stalno u očekivanju nekog pljuska), više nego suha ljetna žega, a na ulicama više čujemo strane jezike, nego domaći

Naime, Zagrepčani tradicionalno kraj srpnja i početak kolovoza odlaze na godišnji odmor. Upravo ovo razdoblje i restorani su iskoristili za, kako ga zovemo, ‘ljetno radno vrijeme’, pa smo u poznati japanski & fusion restoran Takenoko u Masarykovoj ulici na snimanje došli u 17 sati, sat vremena prije otvaranja restorana.

Zagreb, 240718. 
Takenoko, Massarykova 22.
Rubrika Kuharov gablec za Dobru hranu.
Na fotografiji: priprema wok piletine.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

- Do 19. kolovoza radimo od 18 sati do 1 ujutro - objasnio nam je odmah šef sale Antonio Štorić i dodao kako ekipa svakodnevno zajedno gabla, a danas je to više bio ručak prije radnog dana (i večeri). Ovoga puta ekipa je uživala u japanskim jelima: wok puretini, gyozama punjenim povrćem i piletinom, Tom Yam Kung ljutoj juhi, proljetnim rolicama i Tori Teriyaki (Robata) piletini. Na upit jedu li svaki dan nešto iz menija, dobili smo odgovor da ovisi o dogovoru, ali svježe pripremljena jela uvijek su na zajedničkom stolu.

Zagreb, 240718. 
Takenoko, Massarykova 22.
Rubrika Kuharov gablec za Dobru hranu.
Na fotografiji: osoblje restorana za gablecom.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

- U restoranu smo zapravo svi kao jedna velika obitelj, i to nam je jako bitno. Cijelo vrijeme postojanja personal je ostao isti jer smatramo da su sloga i međusobno uvažavanje vrlo bitni za funkcioniranje jednog restorana, a kakva je atmosfera u kuhinji, to se vidi i na jelima. Uostalom, Takenoko osim brojnih turista ima i mnogo stalnih gostiju koji se ovdje osjećaju kao kod kuće upravo zato što nas poznaju - objasnio nam je nakon gableca chef Mario Obrovac, koji se vrlo brzo morao vratiti u kuhinju.

Točno u 18 sati, kad je restoran otključao vrata, počeli su ulaziti gosti i puniti stolove.

Wok puretina

400 g purećeg filea
2 mrkve
glavica ljubičastog luka
stručak mladog luka
sojine klice
1 tikvica
2 šake cvjetova brokule
šaka indijskih oraščića
soja umak
sol
smeđi šećer

Zagreb, 240718. 
Takenoko, Massarykova 22.
Rubrika Kuharov gablec za Dobru hranu.
Na fotografiji: wok puretina.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Meso narežite na rezance i stavite ga u zagrijani wok u koji ste dodali malo ulja od kikirikija. Potom dodajte nasjeckano povrće, začinite sa soli i soja umakom i na kraju dodajte smeđi šećer. Promiješajte i odmah poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 08:30