
Rijetka su mjesta u kojima se, u centru Zagreba, može pojesti domaći gablec, onako nešto u dubokom tanjuru, na žlicu, jela koja bismo inače jeli kod kuće. Jedno od takvih mjesta je Bistro Fotić u Gajevoj ulici koji redovito za gablece, odnosno ručkove nudi upravo jela koja će vam dati snagu za nastavak radnog dana.

Na meniju su taj dan bili juha od koprive i graška, svinjska rebarca, punjene paprike, rižoto od vrganja, ali i pohane palačinke, lungić u umaku i pileća krilca. Druga je priča za večeru kad se bistro od samog ulaza preko otvorene kuhinje napuni do posljednjeg mjesta, a gosti u raskošno uređenom prostoru i separeima uživaju u pomno pripremljenim delicijama. - Meni mijenjamo sezonski, tako da sada prevladavaju buče, gljive, a uskoro dolaze i kesteni.

Ne želimo komplicirati. Namirnice moraju biti lako dostupne, a jela sa što manje kerefeka: trudimo se da namirnica zadrži izvorni okus jer gosti to najviše cijene - objasnio nam je chef Nikola Bucić. A gablec za osoblje? - Najviše vole sezonska, domaća jela i jela na žlicu - odmah nam je odgovorio chef Bucić koji je to jutro vodio kuhinju.

- Ekipa nam je poveća jer se tijekom cijelog dana petnaestak ljudi brine da gosti budu zadovoljni, jer imamo vlastitu slastičarnicu, pečemo i kruh, peciva, radimo tijesta. Opsežan je to posao - dodao je chef Bucić miješajući varivo koje nam je odmah otvorilo apetit: bobići sa suhim mesom i kobasicama.
Bobići sa suhim mesom i kobasicama
3 glavice luka 2 mrkve 1/3 korijena celera 200 g crvene leće 200 g zelene leće 200 g graha 50 g kukuruza šećerca 50 g ječma sol, papar i lovorov list 300 g suhih rebarca 300 g češnjovki 100 ml suncokretova ulja |

Luk sitno narežite i prepržite na ulju. Dodajte narezanu mrkvu i celer pa dinstajte dok luk ne omekša. Dodajte prethodno namočeni grah, podlijte vodom i kuhajte 25 minuta. Dodajte suha rebarca i kobasice, lovorov list i kuhajte dok grah ne bude ¾ kuhan. Potom umiješajte leću i ječam, začinite, dodajte pred kraj kukuruz iz konzerve i prema potrebi malo crvene mljevene paprike. Prije posluživanja pospite s malo svježe kosanog lišća peršina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....