Kak taubeka dva, mi sretni smo bili...”, pjevušili smo kad smo ulazili u kultni zagrebački restoran u Maksimirskoj ulici, “Dva goluba”, i to baš u vrijeme kad su se kuhali gableci za goste. Naravno, gablala ih je i ekipa restorana na čelu s gospodinom Bezjakom, voditeljem restorana. - Restoran postoji još od 1927. godine. S ponosom uvijek pričamo da su na ovo mjesto zalazili predsjednici, političari, poznati ljudi tadašnjeg i današnjeg doba.
Dapače, i danas su nam redoviti gosti - rekao je Bezjak pokazujući nam jelovnik gableca koji ima tjedni ritam: ponedjeljkom se između ostalog priprema grah, utorkom su glavni na meniju grah ričet ili grah s kiselim zeljem, srijedom sve miriši po raštiki s teletinom ili janjetinom ili pečenim krvavicama, četvrtkom se sprema sekeli gulaš i varivo od leće, a petkom je obavezan bakalar.
Naravno, uz sve se služi domaći kruh, a sve pripremaju Blanka Coce, Jelena Ljubić pod budnim okom chefice Nevenke Jagodić. Restoran je svakako za preporučiti volite li tradicionalna jela, omastiti brk baš onako kako su ga mastili stari Zagrepčani, a ako oni pravi šmekeri još tragaju za domaćom hladetinom: vidjeli smo je u kuhinji, i u ovo se godišnje doba služi svakodnevno!
Sekeli gulaš
600 g svinjetine od vrata 100 g slanine glavica luka žličica soli malo papra žličica mljevene crvene paprike 600 g rezanog kiselog zelja lovorov list |
Na sjeckanom luku prodinstati slaninu, dodati meso narezano na komade, začiniti solju, paprom i dodati malo crvene paprike. Kad je na pola gotovo dodati kiselog zelja. Podliti povrtnim temeljcem i kuhati, odnosno dinstati. Po potrebi dodatno začiniti i dinstati dok meso i zelje ne omekšaju. Poslužiti uz palentu ili restani krumpir.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....