Kad hoćeš imati sve domaće, nudiš i svoj kruh i svoju tjesteninu, a za desert imaš sjajne kolače, onda se moraš u potpunosti posvetiti tome, kako je to slučaj u restoranu Boban u zagrebačkoj Gajevoj ulici.
Od rana jutra u njihovoj se kuhinji mijese i peku kruhovi, radi tjestenina, njoki, okreće se meso koje odležava u pacevima, obavljaju pripreme, a potom se od 11 pa do 23 sata s besprijekornim manirama i smiješkom na licu služe gosti sjajnim jelima talijansko-mediteranskog štiha.
“Najvažnije nam je njihovo zadovoljstvo i ne dopuštamo da gosti iz našeg restorana izađu gladni”, rekla nam je direktorica restorana Iva Jurković.
Ali, prije nego što počnu gableci, pa ručkovi i večere, ekipa sjeda za stol i gabla. “Ponekad nešto s menija, ali najradije tjesteninu ili nešto na žlicu”, pojasnio nam je Branko Kusovac, chef kuhinje restorana Boban i nadodao kako se meni mijenja sezonski, a svaki se recept, odnosno jelo stvara i po tjedan dana - uz stalna kušanja cijele, “stroge” ekipe.
Minestrone (za 4-6 osoba)
3 žlice maslinova ulja 2 glavice luka, sitno sjeckanog 2 češnja češnjaka 70 g pancete, narezane na kockice 5 nasjeckanih rajčica 3 lista kadulje 500 g pelata od rajčice 150 g graha 2 rebra lisnatog celera, sitno nasjeckana 2 mrkve narezane 1 komorač sitno rezan ¼ glavice kupusa sitno sjeckanog 300 g kelja pupčara prerezanih na pola 1 srednje velika cvjetača 200 g graška 50 g parmezana 2 l povrtnog temeljca ½ žličice mažurana peršin, sol, papar |
Ocijedite namočeni grah i isperite ga hladnom vodom. Zagrijte maslinovo ulje i dodajte luk, češnjak i pancetu. Pirjajte na laganoj vari dok luk ne omekša, a panceta ne postane hrskava. Dodajte nasjeckane rajčice i 2 l povrtnog temeljca, grah, mažuran, kadulju i pelate. Tijekom kuhanja povremeno skidajte pjenu s površine. Smanjite vatru, stavite poklopac i lagano kuhajte dok grah ne omekša – otprilike 1,5 sat. Dodajte celer i mrkvu pa kuhajte 10 minuta te zatim dodajte ostalo povrće te kuhajte dok sve ne omekša. Začinite po ukusu te dodajte bosiljak i peršin prije serviranja. Ako želite, možete dodati nekoliko šaka tjestenine ili njoka prije kraja kuhanja. Prije serviranja možete dodati i malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i naribani parmezan.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....