Konoba Nikola
Ivankova ul. 42, 21311, Stobreč
021 326 235
Obiteljski restoran Nikola u Stobreču postoji već 20 godina i odavno je sinonim za vrhunsku svježu ribu i plodove mora radi kojih gostima iz Splita, udaljenog 20-ak minuta vožnje, nije teško potegnuti. A nije, osvjedočili smo se, ni onima iz udaljenijih krajeva.
Restoran je smješten u podrumu obiteljske kuće u stambenom dijelu Stobreča pa izvana isprva i nemate dojam da se tu nalazi neka “konoba”, no unutra će vas iznenaditi elegantno uređen prostor u kojem se gotovo odmah osjetite ugodno. Stalna klijentela, pogotovo vikendom, brzo popuni desetak stolova, pa je najsigurnije rezervirati. Jelovnik je jednostavan, klasičan, podijeljen na riblje i mesne specijalitete, ali ako ste i pomislili naručiti nešto od mesa, nakon pogleda na ovale pune ribe brzo ćete se predomisliti. Za našeg su se posjeta, prije nekih mjesec dana, nudili još živi škampi, lignje, školjke i nekoliko ozbiljnih primjeraka oborite ribe, što vam nikako ne olakšava odabir.
Odlučili smo probati od svega pomalo, pa smo naručili po jednu porciju više jela, koje smo podijelili. Za početak smo naručili carpaccio od tune na rukoli s pokojom kaparom i začinjeno samo dobrim maslinovim uljem uz krišku popečenog kruha. Kada probate tako jednostavno jelo, čiji vam okusi doslovce eksplodiraju na nepcu, shvatite što znači svježa, vrhunska namirnica kojoj ne treba dodati ništa. Iako su riblji restorani uvijek na lošem glasu kada je riječ o cijenama, 60 kuna za ovakvo jelo to demantira.
Isto je i sa školjkama. Brbavice samo kratko okrenute na češnjaku, peršinu, maslinovu ulju i bijelome vinu bile su esencija mora na tanjuru i potvrda da tu znaju štovati dobru robu.
Rižoto od škampi, porcija kojeg stoji 100 kuna, također je bio skuhan prema pravilima, al dente, a kriška zelene jabuke na vrhu odlično je povezala jelo s Grkom Bartul vinarije Zure iz Lumbarde, koji nam je ljubazni i razgovorljivi gazda preporučio uz rižoto.
Veliki škampi na žaru (porcija 180 kuna), tek poprskani maslinovim uljem, bili su slatki, odlično ispečeni, no lignje su, očito, bačene na prejaku vatru, pa iako su bile mekane, okus žara pretjerano je dominirao.
Na preporuku vlasnika kušali smo i frigane baby lignje, koje su bile toliko slatke da ih komotno možete naručiti za desert.
Posebna poslastica je vinska karta. Ako imalo volite vina, nećete biti razočarani jer su na njoj nalaze odlične hrvatske uspješnice i pomno je promišljena uz meni koji nude - ljubitelji pošipa mogu birati između pet, šest etiketa, potom slijedi grk, pa malvazije i malvasije, a među kontinentalnim vinima dominiraju sorte sauvignon i chardonnay. Biranih plavaca i dingača ima baš lijep broj, uz dodatke domaćih i stranih kupaža poput Amaronea. Posebno veseli da su cijene vina iznimno korektne, pa se treba prepustiti guštu da Nikola za vas spaja sljedove i vina, od kojih većinu možete probati na čaše.
KATEGORIJA RESTORANA: Tradicionalni restoran
HRANA: 9/10
AMBIJENT: 9/10
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....