PAŠARETA SLAVI 100. ROĐENDAN

Legendarno crveno piće svojevrstan je simbol Istre, a čine ga tajni sastojci obitelji Ferenčić

I sto godina kasnije teško je dostupno onima koji se nalaze izvan regije, pa je najlakši put za popiti Pašaretu odlazak u Istru. Njihov jubilej je vviše nego dobar povod

Giuseppe Fiorencis, poznatiji kao Josip Jože Ferenčić, davne 1924. godine započeo je proizvodnju prepoznatljivog pića crvene boje i osvježavajućeg okusa. Danas se Pašareta može pohvaliti ne samo stogodišnjom tradicijom već i time da je postala svojevrstan simbol Istre koji njeguje treća generacija obitelji Ferenčić - Franko, Feručo i Renato.

Pašareta se radi od ekstrakta naranče i limuna, uz naravno tajne sastojke koje samo obitelj Ferenčić iz Pazina zna. Baš joj oni daju specifičan okus, zbog kojih je ovaj napitak omiljen generacijama Istrijana, iako obitelj Ferenčić nikada nije ulagala u marketing niti je imala skupe reklame vezane uz Pašaretu. Ipak, usmena predaja je napravila svoj, sudeći po potražnji, jako dobar posao.

image
Barbara Ban

Omiljeno piće je i sto godina kasnije teško dostupno za kupiti onima koji se nalaze izvan regije, pa je najlakši put za popiti Pašaretu odlazak u Istru, a sada možda imate još jedan razlog više za uputiti se na sjeverozapad Hrvatske.

Na obljetnicu nastanka nezaobilaznog pića, koje je svoje putovanje započelo u maloj ručnoj punionici koja je opskrbljivala nekoliko oštarija u Pazinu, danas renomirani proizvođač crvenog bezalkoholnog pića Istrijana, organizirat će rođendansku proslavu Pašarete.

image
Barbara Ban

"Povodom impresivnih 100 godina proizvodnje bezalkoholnih pića, uključujući kultnu Pašaretu, ove subote, 7. rujna 2024. godine, na glavnom gradskom trgu u Pazinu, obitelj Ferenčić poziva vas da im se pridružite u obilježavanju ovog jubileja! Program počinje u 18:30 sati nastupom Ive Gortan, Matea Pilata i Roberta Meistera, nakon njih u 21 sat zabavljat će Vas Gustafi, a zabava se nastavlja uz DJ i saksofonista! Program je besplatan i svi su dobro došli!", stoji u najavi događaja.

Za slavlje ovog posebnog jubileja ispunjenog okusima i emocijama jedino što imaju još za poručiti je da obučete nešto crveno i, naravno, nazdravite omiljenom Pašaretom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 11:05