One malostonske posebno su cijenjene, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, a kroz povijest su ih posluživali i na slavnom bečkom dvoru za vrijeme cara Franje Josipa. Upravo u ožujku, riblji restorani poput poznatog Bota Šare proširuju svoju ponudu kamenica pa možete uživati u sirovim, pohanim ili pečenim malostonskim kamenicama po posebnim cijenama. Svratili smo u zagrebački Bota Šare u Ulici kralja Zvonimira 124 gdje su nam otvorili ovu prekrasnu kamenicu i objasnili nam kako funkcionira njen uzgoj i kako ih je najbolje jesti. Sirove, uz tek malo limunova soka koji neće nadvladati miris i okus mora!
NAČIN RASTA
Kamenica se mrijesti kroz travanj i svibanj i ispušta svoja jajašca u more koja se u vodi oplode. Uzgajivači tada u more spuštaju kolektore na koje se hvataju oplođene kamenice i rastu godinu dana prije nego ih se vadi van i “presađuje” na zasebne konope te rastu još dvije godine prije nego ih se vadi za konzumaciju.
OBLIK ŠKOLJKE
Tijelo kamenice nalazi se između dvije nepravilne ljušture i drži se za njih s dva mišića. Prilikom otvaranja ove školjke potrebno je mišiće pažljivo odvojiti nožem kako ne biste zarezali meso.
MALOSTONSKI ZALJEV
Najveće područje uzgoja kamenica u Hrvatskoj je Malostonski zaljev u kojem uzgajivači imaju svoje “đardine” odnosno morske vrtove u kojima u jednom trenutku mogu uzgojiti i po 500 kamenica.
NAJFINIJI DODACI
Svježe kamenice najbolje je jesti sirove i s tek nekoliko kapi koje ste iscijedili iz domaćeg limuna, a želite li se ipak malo još potruditi, usitnite ljutiku i dodajte mu bijeli vinski ocat i tek malo papra.
JESU LI SVJEŽE?
Ako ste u dvojbi oko toga jesu li kamenice koje želite kupiti u ribarnici svježe ili ne, obratite pozornost na to jesu li školjke već otvorene. Ako jesu, nemojte ih kupiti. Svježe kamenice mirisat će po moru, a u slučaju da su pokvarene, jak miris će vam odmah to otkriti.
POSLUŽIVANJE
Svježe kamenice poslužuju se na ledu i to po šest ili dvanaest komada. Prema malostonskoj tradiciji kamenice se slažu u lepezastom obliku riblje ljuske čime se imitira priroda, a jedu se od prvog i najšireg reda prema zadnjem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....