Postoji taj jedan lokal kod zagrebačkog Trga žrtava fašizma gdje se već dugo nešto događa, u koji gosti posebno vole svraćati za vrijeme sunčanih dana pa onda, na terasi uz pogled na HDLU, dugo i sporo ispijati kave. Nudio se ovdje neko vrijeme i brunch, mimose su se ispijale satima, dok sunce nije zašlo, ali nekako nikada ovo mjesto nismo uspjeli doživjeti ozbiljno. Uvijek je bilo tek jedno u nizu, ono pored kojeg prođeš, pomisliš kako bi jednom trebao i sjesti, ali ipak produžiš. A onda smo nedavno načuli kako je upravo ovaj lokal preuzeo iskusni dvojac danas mladih ugostitelja - Nikolina Antić i Ivan Teur. I znali smo da se stvari konačno mijenjaju.
Kako su nam rekli kada smo ih ovih dana posjetili upravo u prostoru restorana i experience bara SquareOne, kojeg su sada ponosni vlasnici, njihov je plan poznatoj adresi s poznatim pogledom dati dodatnu vrijednost. Proširiti ponudu, podići kvalitetu hrane, ponuditi nešto što će gladne poslovnjake, ali i stanovnike centra grada privući. Dakle, dobru hranu po pristupačnim cijenama u ugodnom ambijentu.
Sudeći po onome što smo tamo zatekli na jedan običan radni dan u podne, SquareOne pod njihovom palicom već sada radi vrlo dobro. Za vrijeme našeg posjeta iz kuhinje su u kratkim vremenskim razmacima izlazili tanjuri s gablecima, terasa je bila puna, a do 13 sati polako se punio i unutrašnji, velik i ugodno uređen prostor.
"Uveli smo nekoliko promjena i mislimo da smo na dobrom putu, jako smo zadovoljni kako sada stvari stoje i u kojem se smjeru kreću. Jasno je da se ljudi trebaju naviknuti na pomalo drugačiji koncept od onog kakav je bio prije, na to da sada ovdje mogu pojesti gablec i večeru, ali jasno nam je da za to treba još malo vremena. Mi smo ovdje tek 20-ak dana, idemo malim koracima i vjerujemo da će biti onako kako smo zamislili", rekla je Nikolina Antić dok nam je pokazivala što se sada nalazi na meniju SquareOne restorana i bara.
"Od 11 do 16 sati svakoga dana nudimo gablec i odmah od ponedjeljka radimo meni za ostatak tjedna. Nađe se tu tjestenina, variva, piletina, svinjskog pečenja, lignji i oslića. Cijene gableca ne prelaze nam 10 eura, to je nešto čega smo se odlučili držati. Osim gableca, gosti uvijek mogu naručiti i nešto s našeg stalnog menija. Imamo tri predjela, to su plata s domaćim narescima i sirevima, klasični tatarski i kozice koje su već sad totalni hit i zbog kojih se ljudi vraćaju. Tu su i glavna jela među koja smo se trudili uvrstiti za svakoga ponešto. Imamo jedan rižoto, trenutno je to rižoto s lungićem i gljivama s crumbleom od lješnjaka, zatim su tu njoki ili tjestenina, pa juneća rebra s pire krumpirom i špekom, to je isto jedan od favorita, a imamo i jedno riblje jelo, hrskavu pohanu piletinu, vegetarijansko jelo koje je sada tofu u panko mrvicama s kvinojom i povrćem te meni za najmlađe, piletina u panko mrvicama s krumpirićima", predstavila nam je ponudu Nikolina.
Uz svako jelo dodatno se mogu naručiti i prilozi, kruh i peciva koji dobavljaju iz Kroštule, focaccia koju rade sami, a za desert nude pite iz Friday Pie Shopa, trenutno su to pita od jabuke s crumbleom i pita s narančom i čokoladom. Cijene glavnih jela kreću se od 12 do 19 eura, a kriška pite koštat će vas 3,90 eura.
Nikolina i Ivan dodaju i kako vikendom od 10 sati nude brunch i to su uglavnom jela s jajima, poput Eggs Benedict i Eggs Royale, dva sendviča i jedan brioche sendvič s jajima, avokadom i slaninom, te dvije salate. Cijena bruncha kreće se od 10 do 13 eura, a subotom su odlučili zadržati tradiciju koju je ovdje započela ekipa prije njih i za 7 eura od 10 do 13 sati, uz brunch jelo po izboru, gosti mogu uživati u neograničenim količinama mimosa, što se pokazalo kao veliki hit.
Zanimljivo je spomenuti i kako je Nikolini i Ivanu ovo prvi susret s ulogama ugostitelja i restoratera, ali već dugi niz godina rade u tom sektoru. Nikolina je poznato lice koje smo godinama sretali u RougeMarinu, a potom je dvije godine provela u grupaciji koja, među ostalim, pod sobom drži nekoliko restorana i slastičarnicu. Upravo tamo upoznala je Ivana i, kada joj se ukazala prilika za preuzimanje SquareOne restorana, u koji je ranije i sama svraćala, upravo je on, zbog svoje stručnosti i dugogodišnjeg iskustva, bio osoba koju je prvu zatražila pomoć. Danas su partneri koji zajedno istražuju posao u koji su se upustili, a budući da oboje imaju itekako veliko iskustvo na ovom području, zapravo i ne iznenađuje što su dolaskom u prostor SquareOne restorana i bara odmah znali što žele mijenjati.
Doveli su tako novog chefa kuhinje, koji im pomaže stvarati jela i ostvariti sve što su zamislili. Hrana ide u smjeru bistroa, okusi su dobro posloženi, kombinacije nisu dosadne i, kako su i sami rekli, jednostavne su, ali malo drugačije od klasike. Porcije su zbilja konkretne pa su sva jela pogodna i za dijeljenje.
"Ručak nam već sada funkcionira odlično, vikendi su isto vrlo dobri, ali jasno nam je da se i gosti moraju naviknuti na novi koncept, da radimo i večere i da je ovo mjesto gdje mogu doći, pojesti nešto ukusno i opustiti se usred ili nakon radnog dana ili tjedna", rekli su nam Nikolina i Ivan.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....