JEDVA ČEKAMO

Lovranski Alterego, festival posvećen prirodnim vinima, mogao bi biti ozbiljan hit, evo svih detalja

Ako ste proljetos propustili GrapeSton, ne brinite, još uvijek stignete na Alterego, koji se održava 26. listopada u Kinu Sloboda


U subotu, 26. listopada, u Kinu Sloboda u Lovranu održat će se prvi Alterego, festival posvećen prirodnim vinima. Organizatori su Igor Anjoli i Tomislav Brajnović, koje smo imali priliku upoznati proljetos, 27. travnja, na pelješkom GrapeStonu, prvom takvom festivalu uopće održanom u Hrvatskoj, gdje se okupilo tridesetak vinogradara koji grožđe uzgajaju bez kemijskih zaštitnih sredstava i od njega proizvode vina uz najmanju moguću intervenciju u podrumima, uz spontanu fermentaciju bez selekcioniranih kvasaca i drugih intervencija u podrumu. Nitko dotad, uključujući i same organizatore, nije znao koliko naših vinogradara/vinara udovoljava tim kriterijima. GrapeSton se tako pokazao kao cornerstone za prirodno vinarstvo u Hrvatskoj, dan kada su se naši prirodni vinari prvi put okupili u tolikom broju (uz tri gosta iz Slovenije i jednog iz Srbije), a mnogi od njih se međusobno prvi put i upoznali.

image

Tomislav Brajnović, Rovinj

Ustupljena fotografija

Na GrapeStonu se, uostalom, i začela ideja o Alteregu, koja se upravo ostvaruje na poticaj i zalaganje Tomislava Brajnovića koji je također ondje nastupio sa svojom linijom Reset, inače umjetnika koji se prirodnim vinarstvom počeo baviti prije petnaestak godina kroz svoj umjetnički koncept, i njegova prijatelja Igora Anjolija, sommeliera, svjetskog putnika, entuzijasta i zaljubljenika u prirodna vina.

- Igor Anjoli je tu najzaslužniji, ideja Alterega je njegova, ja sam se samo priključio - kaže nam Tomislav Brajnović. - On nije vinar, ali ima mnogo iskustva na tom području, i bez njegove strasti, posvećenosti prirodnim vinima, a naposljetku i novčanih ulaganja, teško bi to bilo ostvariti. Kao uostalom i bez podrške lokalnih vlasti, konkretno načelnika Bojana Simonića koji nam je pomogao da nam se ustupi prostor Kina Sloboda. A ni ja nisam pravi vinar, to je počelo kao dio moga umjetničkog koncepta kad sam po Istri pronalazio zapuštene vinograde i zatim preko katastarskih zapisa dolazio do vlasnika i tražio njihovo odobrenje da ih koristim - kaže Brajnović.

image

Tomislav Brajnović, noćna berba

Ustupljena fotografija
image

Svaka butelja ima svoju unikatnu etiketu, projekt Reset Tomislava Brajnovića

Ustupljena fotografija

Na Alteregu u Lovranu nastupit će četrdesetak vinara, među kojim njih sedam iz Slovenije, gdje je scena ipak razvijenija, i tri iz Srbije. Bit će tu gotovo kompletna ekipa iz Stona, koja će sad imati priliku upoznati i razmijeniti iskustva s još ponekim vinarom koji proljetos tamo nisu bili. Uz velika i već dobro poznata imena vinarija kao što su Clai, Piquentum, Miloš, Šember, Tomac, te mlađe snage poput vinarija Križ, Bartulović, Vicelić, Sontacchi, Kosovec ili Lunika, bit će tu opet i imena za koja možda niste čuli ako baš niste upoznati s tom vrlo zanimljivom scenom. S obzirom na svjesno nepristajanje na komercijalizaciju njihovih vina, možda ni nećete - ako ih osobno ne dođete upoznati u Lovranu.

image

Istarski prirodni vinari Marinko Pavlović Maka, Dimitri Brečević i Rino Šuran

Ustupljena fotografija

A što vas ondje čeka?

Uz izlaganja samih vinara, koji će se okupiti već u petak, festivalski dan u subotu započinje Okruglim stolom u lovranskoj Galeriji Laurus u 9 sati, a predviđeno je trajanje do 11 sati kad će u Kinu Sloboda započeti kušanje vina i druženje koje će potrajati do 20 sati. Nakon toga predviđen je i after party u restoranu Knezgrad.

image

Obrada grožđa

Ustupljena fotografija

Prirodni vinari, među kojima ima i onih koji se strogo pridržavaju biodinamičkih principa, kao i onih koji jednostavno ne žele svoje vinograde tretirati nikakvim kemijskim zaštitnim sredstvima osim, u najmanjoj mogućoj mjeri, dopuštenim sumporom i bakrom, svoju alternativu konvencionalnom vinarstvu doživljavaju kao zajedničku pa je atmosfera na njihovu druženju izrazito prijateljska. Bez oklijevanja i uz smiješak priznat će eventualne mane u svojim vinima koja su, eto, ove godine, iz ovog ili onog razloga, možda otišla u nepredviđenom smjeru, i rado poslušati iskustva kolega. S druge strane, impresije koje mogu dati neka od tih vina, kad su dobra, nezaboravno su iskustvo i o terroiru govore više od ikojeg konvencionalnog vina koje nije rezultat spontane fermentacije, nego brojnih intervencija u podrumu. Primjerice, malvazija koju ćete ovdje kušati mogla bi biti drukčija od bilo koje koju ste dosad imali prilike piti. A to je iskustvo koje vrijedi doživjeti.

image

Brajnović i Maka u vinogradu

Ustupljena fotografija

Vina prirodnih vinara gastronomski će popratiti chefica Katarina Vrenc (Sopal) i lovranski biodinamičar, "šaptač rajčicama", Marko Gržin, zatim OPG Bančić sa svojim istarskim suhomesnatim proizvodima i Stancija Kumparička sa svojim čuvenim kozjim sirevima, za vrhunsku kavu brine se Cogito, a atmosferu će dodatno podići Edi East Trans Band i DJ Dobrila.

Ulaznice su u prodaji po 40 eura, a za taj iznos možete kušati vina svih izlagača (hrana se dodatno plaća).

Dodatne informacije o programu festivala i popis izlagača možete naći na službenim stranicama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 09:13