Mak na konac - kolači i torte dovedeni do savršenstva

Mlada slastičarka Petra Jelenić otvorila je slastičarnicu Mak na konac s originalnim slasticama

Prije osam dana mlada slastičarka Petra Jelenić otvorila je svoju prvu slastičarnicu ‘Mak na konac’ u centru Zagreba, u Dukljaninovoj ulici. Slastičarsko iskustvo stjecala je kod nas i u inozemstvu, u mnogim hotelima i slastičarnicama, radeći gotovo danonoćno. Što se radnog vremena tiče, situacija se nije promijenila pa tako i dalje u kuhinji provodi po cijeli dan. – Radno vrijeme počinje u šest ujutro, a traje do jedanaset navečer, nekad i do ponoći. – Taj tempo prati i moj mali tim koji je pun volje i kojemu nikad ništa nije teško – kaže Petra.

Raznovrsna ponuda

U slastičarnici je svakodnevno u ponudi oko šesnaest vrsta kolača, od kojih će dvanaest biti uvijek fiksni, kako kaže Petra, a ostatak će se mijenjati po sezoni. Osim raznih kolača i torti, u slastičarnici su svakodnevno u prodaji i Macarons kolačići raznih okusa, a uskoro će u jutarnjim satima prodavati i croissante te sva slatka peciva koja se jedu za doručak.

Iz bogate ponude možete izabrati, primjerice, košarice s kremom od pistacija i svježim jagodama, Bretonke, koje predstavljaju Petrinu inačicu pite od jabuka, tortu Mak na konac od maka, marcipana i čokolade, čokoladni tart, tart od krušaka, Noisette kolač, kolač Irena, nazvan prema njenoj prijateljici, a u kojemu ima jagoda, vanilije, đumbira…

Torta Mak na konac Petri je najdraža jer obožava mak, a ime je dobila kao i slastičarnica zbog toga što, kako vlasnica kaže, ona sama stalno tjera mak na konac. – Uvijek me nešto goni naprijed, uvijek želim više, bolje i drugačije, jednostavno tjeram mak na konac – objašnjava Petra.

Prvoklasni sastojci

Petra koristi prvoklasne namirnice, ne pristaje na polovična rješenja, već u svemu traži savršenstvo s obzirom na to da je veliki perfekcionist. – Voljela bih da mogu nabaviti sve domaće, no to je nemoguće, koristim belgijsku čokoladu, mljeveni bademi su iz Francuske, no primjerice, eko lješnjake nabavljam od malog uzgajivača iz Siska, tu je i prvoklasni maslac, koji često moram dorađivati jer sadrži velik postotak vode. Koristim organske limune i naranče, ne koristim nikakve aditive, a jedini prah koji ide u moje kolače je šećer u prahu. Isto tako, nikad neću koristiti kruške ili neko drugo voće iz kompota, već ću ga sama skuhati – ozbiljno će Petra.

U Maku na konac prihvaćaju sve narudžbe, no tamo nećete moći naručiti tortu s Barbikom, niti torte za djevojačke i momačke večeri. – Radimo torte bez hrpetine šećerne paste, torte koje su jestive. No, to ne znači da ne slušam mušterije, kontakt s njima mi je iznimno važan. Želim im ponuditi samo najbolje – zaključuje Petra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 14:16