Piše: Mateja Domitrović
Fototgrafirao: Borko Vukosav
Makedonci su poznati kao izvrsni poljoprivrednici i njihova polja i tržnice to i potvrđuju. Naravno, kao i kod nas, i ondje trenutačno na tržnicama nema čega nema, paprika svih vrsta, rajčica, patlidžana, lubenica, trešanja… Dakle, svega za pripremu ljetnih meza i zimnice. Tamo se kupuje najbolja mljevena i tucana slatka i ljuta paprika, vezena crvena paprika koja je specifična po tankim svijetlim nitima, grah tetovac, sjajan češnjak, najbolji kikiriki, bučine i suncokretove koštice i još puno toga.
Tijekom našeg posjeta Makedoniji utažili smo svu znatiželju vezanu za isprobavanje prave domaće makedonske hrane. No, ono što nas je oduševilo bio je posjet dragoj gospođi Mare Tasevskoj koja nas je ugostila u svom domu u Skoplju i pripremila nam ručak o kojemu još i danas pričamo i isprobavamo njezine recepte. Naime, htjeli smo nešto autohtono, ono što se oduvijek jede u svakoj makedonskoj kući i ona nam je to sa svojom obitelji omogućila. A hrana, jednom riječju neopisiva. Počeli smo sa žutom rakijom od loze koju Makedonci piju uz salate i mezu, a zatim smo na domaću pogaču mazali ljetni svježi pinđur (koji može stajati nekoliko dana u hladnjaku), zatim onaj koji se priprema za zimnicu, pa makalo – namaz od kuhanih krumpira i kuhane suhe vezene paprike, zatim bieno sirenje, pa selsko meso, gravče na tavče, sve praćeno makedonskim vinom. Ali, sve to ne bi bio potpun doživljaj da nismo i naučili nešto od iskusne domaćice pomažući malo u kuhinji, kao i činjenica da smo jeli za njezinim stolom u njezinu vrtu i proveli dan s divnim ljudima.
Takvo iskustvo vrijedi više od večere u nekom restoranu. Uza sve to od gospođe Tasevske nismo otišli praznih ruku, svakome je spakirala nešto za po putu kao što to inače čine brižne domaćice. Što reći, teta Mare nas je kupila na sve moguće načine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....