Tradicija na tanjuru

Mami na putovanje: Proljeće na makarskoj rivijeri u znaku je autentične gastro ponude, Dalmatinske marende

 Unsplash
Jeste li znali da u svibnju Makarska rivijera priprema najukusniji festival?

Desetodnevno događanje, naziva elegantnog kao i sam njegov sadržaj - Autentica Food&Wine 2024 - rezultat je zajedničkog truda turističkih zajednica općine Brela, grada Makarske, općine Tučepi i općine Podgora, uz partnerstvo TZ Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko-dalmatinske županije i Bluesun hotela; a održat će se od 10. do 20. svibnja 2024.

Manifestacija započinje svečanim otvorenjem 10. svibnja u Bluesun hotelu Soline u Brelima, za ljubitelje gastronomije odista interesantnim panelima na temu Uloge gastronomije u razvoju destinacije i Koncepta izvrsnosti i originalnosti u gastronomiji, koji će u fokus staviti trendove na na eno-gastro tržištu te stanje i mogućnosti unapređenja domaće gastronomije, uz prezentaciju Dalmatinske marende.

image

Rudolf Štefan

Pelegrini na moru/Press

"Veseli nas što će ovu priliku uveličati uistinu zvučna imena domaće gastro scene - od najrenomiranijih chefova u Hrvatskoj, poput Rudolfa Štefana, chefa i vlasnika restorana Pelegrini u Šibeniku, omiljenog kulinarskog čarobnjaka Ivana Pažanina te pastry chefice Tee Mamut", istaknuli su organizatori.

U narednim danima, destinacije koje smo do sada poznavali najviše po prekrasnim plažama - Brela, Tučepi, Makarska i Podgora - postat će pravi mali epicentri eksplozije okusa.

Naime, njihovi će restorani i konobe kroz sve dane festivala nuditi tradicionalnu Dalmatinsku marendu po promotivnim cijenama, posjetiteljima će vrata otvoriti kušaonice vina i maslinova ulja, a svaka općina i grad na rivijeri jedan dan unutar festivala priredit će na javnim gradskim trgovima feštu od hrane i vina, gdje će se kuhati tradicionalna dalmatinska jela, izlagati proizvodi lokalnih OPG-ova, te će se moći degustirati i kupiti vina i maslinova ulja. Naravno, kako to u Dalmaciji obično i biva, vrhunska hrana i piće bit će neizostavno začinjeni i nastupima poznatih izvođača.

image

Ivan Pažanin

Božidar Vukičević/Cropix

Posjetite li Tučepe 11. svibnja, guštat ćete u Dalmatinskoj marendi predstavljenoj u okviru cooking showa Blue Sun hotela i lokalnih ugostitelja, signature kokteli od craft gina od aromatičnih trava s obronaka Biokova i agruma sa sunčanih otoka, koje će na Autentica barmen showu pripremati lokalni virtuozi iz poznate vrgoračke destilerije.

Makarska će 16. svibnja jednostavno prštati od okusa, pored degustacije vrsnih vina makarskih i imotskih vinara, paških sireva, proizvođača meda iz Udruge medara, pršuta te craft piva iz Prve makarske pivovare, posjetitelji će guštati u autentičnom Makarskom rižotu, koji će uz svesrdnu pomoć izvrsnog makarskog kulinara Maria Tomaša pripremiti nitko drugi doli omiljeni domaći chef Ivan Pažanin!

Bit će za Ivana i ocjenjivačkog posla - u društvu kolegica - meštrovice Tee Mamut i čuvarice jela biokovskog kraja Vedrane Vele Puharić, ocjenjivat će i Makarana torte, u čijem spravljanju će se natjecati vrsne domaćice, a mi jedva čekamo probati profinjenu slasticu od badema, koja će nam dočarati kako se jelo u gospodskim kućama makarskog kraja! A kao da već to nije dovoljno, začina ovoj večeri bit će pregršt - od koktela, preko radionica Kist i pit koja sljubljuje umjetnost i vino, atraktivan probiotički napitak - Kocha Kombucha, i za kraj, nastup klape Cambi na Kačićevu trgu!

image

Tea Mamut

Saša Burić/Cropix

Idućeg dana, 17. svibnja, u Podgori, vrijeme je za iskonske tradicionalne, ali i signature poslastice - naime, uz Dalmatinsku marendu, dane otvorenih restorana, kušaonica vina i maslinova ulja te sajam OPG-ova, očekuje nas radionica izrade Kumpeta, slastice koja je obilježila Mediteran i čiji nam korijeni dolaze iz praskozorja civilizacije - ovu iznimnu delikatesu, čiji naziv dolazi od latinske riječi cupida - poželjna, naučit će nas spravljati Vedrana Vela Puharić! Dozu raskošno slatkog donijet će i Autentica chocolate workshop by Nadalina, a dozu kofeina vrijedni barmeni. Pored još jedne radionice Kist i pit, organiziran je i cooking show na kojem se priprema “Dalmatinska teća”. Sve će biti upotpunjeno zabavnim programom by DJ-Dupli Izgubljena generacija te premijernim nastupom Klape Podgora.

U istom tempu nastavljaju i Brela, koja će nam narednog dana, 18. svibnja, pružiti još jednu priliku da se kroz cooking show upoznamo s toliko omiljenim i ovom podneblju svojstvenim konceptom Dalmatinske marende - mjestom će zamirisati slasna tuna na pašticadu, ali i blitvenjak, u čijoj se pripremi možete okušati u još jednoj radionici pod budnim okom Vedrane Vele Puharić. Neizostavni Autentica barmen show i začin za kraj večeri - koncert klape Berulia, pobrinut će se da vam makarska gastro avantura sa tradicijskim potpisom ostane u najljepšem sjećanju!

image

Autentica Food & Wine Festival

Press

Cijeli program događanja pogledajte na fotografiji i na linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 11:27