U top 100 na svijetu

Marijo Curić o The Best Chef tituli: ‘Posvećujem je svojoj obitelji i timu koji su me vodili na ovom putu‘

U srijedu su u Dubaiju proglašeni najbolji chefovi na svijetu, a na listi top sto najboljih je i chef restorana 360 Dubrovnik

Svjetska gastronomska scena proteklih je dana sa svih krajeva svijeta držala palčeve svojim ponajboljim chefovima, koji su s nestrpljenjem iščekivali 6. studenog i svečanu ceremoniju proglašenja sto najboljih chefova na svijetu po izbor The Best Chef Awardsa. Ovaj izbor i mnogim chefovima omiljena nagrada, organizirana je osmu godinu za redom, a održana je u Dubaiju. Inicijator ovog izbora je DET (Dubai Department of Economy and Tourism), te je pokrenut s ciljem učvršćivanja statusa Dubaija kao središta kulinarske izvrsnosti. Međutim, ono zbog čega je chefovima draga je zato što se dodjeljuje njima osobno, a ne restoranima u kojima rade, kako je to, primjerice, slučaj s izborom World’s 50 Best Restaurants, što i samo ime nagrade govori.

No, ono zbog čega je ovogodišnji izbor itekako važan za domaću gastro scenu je da su u društvu sto najboljih chefova na svijetu po prvi puta našla i dva naša chefa. Naime, među proglašenim chefovima istaknuti su Marijo Curić iz restorana 360 Dubrovnik i Deni Srdoč ispred restorana Nebo. Oni su zaslužili oznaku Excellent i jedan nož, koji nose chefovi s najmanje 20 posto maksimalnih bodova kolega.

Kako je chef Curić i sam prisustvovao svečanom proglašenju najboljih u Dubaiju, o dojmovima nakon osvojene laskave titule uspjeli smo ga tek kratko upitati.

"Moram reći da je biti uvršten na listu The Best Chef Awards u kategoriji Excellent izvanredno iskustvo. Osjećam se nevjerojatno počašćenim i ponosnim, ne samo zbog priznanja, već i zbog prilike da se družim s nekim od najvećih imena u kulinarstvu", rekao je chef popularnog dubrovačkog restorana ističući kako je atmosfera na samoj ceremoniji u Dubajiu bila nevjerojatna.

Kako u svijetu gastronomije teško išta možeš napraviti sam ili, bolje rečeno, bez podrške, pitali smo chefa Curića i kome posvećuje nagradu.

"Ovo priznanje želim posvetiti svojoj obitelji i timu koji su me vodili kroz ovaj put!", naglasio je. No, nisu to jedini njegovi ljudi.

"Također, želim izraziti posebnu zahvalnost svojim hrvatskim kolegama koji su me nominirali. Pozitivni odnosi i poštovanje unutar struke mi puno znače", ponosno ističe.

A kako zbog radnih obaveza nema previše vremena za slavlje, chef Curić će odvojiti trenutak da proslavi s prijateljima u skromnom okruženju, a svima koji su navijali za njega, dodao je, i ovim putem želi još jednom zahvaliti.

Inače, Marijo Curić je u restoranu 360 Dubrovnik od 2015., a u kuhinji radi od 2007. Kako smo svojevremeno pisali, njegovu bi gastronomiju bilo najispravnije definirati kao tehnički vrlo moderno kuhanje na zasadama stare francuske škole, s fokusom na tradicionalnim, domaćim okusima. Sa svakim stažom i godinom iskustva, chef Curić raste, pa je i na našoj ovogodišnjoj recenziji restorana impresionirao te tako još jednom opravdao nagradu chefa godine u izboru Dobrih restorana 2020.

Deni Srdoč o nagradi

"Ova me nagrada veseli i čast mi je biti među ovim velikanima. Itekako je i vjetar u leđa za daljnji napredak, čemu se posebno veselim. Inače, smatram da nagrade nikad nisu teret, stvar je toga da kada te jedna tako velika organizacija primijeti, onda želiš biti samo još bolji".

Više o dobitnicima The Best Chef Awards 2024, čitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2024 15:07