Mini vodič: Što se s tjesteninom smije, a što ne?

Korisni savjeti i isprobani recepti

Donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica o tjestenini, a nakon toga bacite oko na fotogaleriju gdje smo vam pripremili niz kreativnih recepata:

  • U pravilu: ne solite previše. Sol se lako zadržava u tijelu, uzrokuje nakupljanje vode u organizmu pa i kardiovaskularne poteškoće. Međutim, kad je u pitanju soljenje voda za tjesteninu – ne smijete škrtariti. Kuhajte tjesteninu u mnogo vode i ne štedite na soli. Ionako će većina te soli na kraju otići u odvod, a bljutavu tjesteninu teško će išta popraviti.
  • Ako vas zanima kako dobiti pravilno kuhanu tjesteninu, pogledajte naših devet zlatnih pravila.
  • Umak je taj koji deblja, zato pokušavajte izbjegavati one prepune maslaca i vrhnja. Tjestenina bi trebala biti glavna zvijezda!
  • Tjestenina sama po sebi sadrži vrlo malo masnoća: samo 2,5 grama masti na 100 grama tjestenine
  • Ako je integralna, bogata je vlaknima i daje veći osjećaj sitosti
  • Bogata je vitaminom B (B1-važan u prevenciji umora, B12-važan za aktivnost živčanih stanica)
  • Izvrstan je izvor ugljikohidrata koji osiguravaju energiju
  • Sadrži folnu kiselinu važnu za brojne metaboličke procese kao što su obnova stanica i crvenih krvnih zrnaca.
  • Ima nizak glikemički inedeks, pa iako podiže energiju ne utječe povisivanje šećera u krvi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 16:32