Biramo zdravije

Mitovi i istine o plant based prehrani i prijedlog trodnevnog menija koji će vam se svidjeti

 Plant Punk
Ne moraš biti ni liječnik, a ni nutricionist da bi znao kako je s vremena na vrijeme dobro izbaciti meso iz prehrane i okrenuti se "zelenom", a evo i dobrih razloga zašto

Jedan od top tri trenda u prehrani najavljen još za 2021. godinu bila je plant-based, odnosno prehrana bazirana na biljnim namirnicama. Da nije riječ samo o prolaznom trendu govori i podatak da se ovaj način prehrane zadržao među najpopularnijima do danas. Statistički podaci za 2023. godinu navode da je broj vegana u svijetu dosegnuo 79 milijuna. Motivacije za prelazak na plant based prehranu variraju od pojedinca do pojedinca, a istraživanja kažu kako 68,1% njih to čini zbog brige o dobrobiti životinja, 17,4% osoba se za prehranu baziranu na biljnim namirnicama odlučuje iz zdravstvenih razloga dok njih 9,7% navodi brigu za okoliš i održivost kao motive.

Kao i sa svakim novim trendom, i kod plant-based prehrane postoji cijeli niz utemeljenih, ali i neutemeljenih informacija, a mi smo najveće mitove i istine odlučili provjeriti kod Maje Bučić, vlasnice Plant Punka. Riječ je o iznimno uspješnom virtualnom vegetarijanskom restoranu kojeg je otvorila prije godinu i pol dana, a o kojem smo već pisali.

image

Maja Bučić

Plant Punk

“Plant Punk sam odlučila pokrenuti jer volim ugostiteljstvo ali mi je dojadilo imati klasičan ugostiteljski objekt, htjela sam se baviti dostavama. K tome, nikad prije nisam vodila kuhinju i vidjela sam mogućnost da i ja kroz Plant Punk koncept virtualne kuhinje naučim puno toga. Rezultat je tisuću puta bolji od očekivanog, znači Plant Punk je u godinu i pol od osnivanja postao ozbiljan biznis i iznimno sam zadovoljna”, kaže nam Maja, koja je prije Plant Punka bila vlasnica omiljenog i hvaljenog bistroa Beštija u srcu Zagreba.

Iako ona osobno, kako ističe, ne prati trendove u prehrani, te smatra da je mediteranska prehrana najbolja koja postoji, porast zanimanja za plant-based koncept objašnjava riječima: “Ljudi su svjesniji da sve te mesne prerađevine koje su im danas dostupne, osim ako nisu sa sela od njihovih baba i dida, nisu najkvalitetnija opcija. Također, ljudi žele živjeti zdravije, dulje, osjećati se bolje, energičnije i shvatili su da je zapravo prehrana velik dio svega toga.”

image

Bez mesa ne mora biti dosadno

Plant Punk

Maja nam je također komentirala neke od na početku spomenutih mitova o plant-based prehrani i evo što smo doznali.

4 MITA I STINE O PLANT BASED PREHRANI

1) Plant-based prehrana iziskuje puno vremena - ISTINA

“Točno je - nisu to ni jednostavne recepture, treba cijelo jutro za napraviti pripremu za ta jela, tu ima puno jako ukusnih elemenata koji pak zahtijevaju ponekad i do dva-tri dana pripreme, tako da je definitivno lakše naručiti takvu vrstu hrane nego je doma sam spravljati.”

2) Plant-based prehrana je skupa - MIT

“Ako se razmišlja i pristupi sezonski nije, ali ako se koriste namirnice koje su izvan sezone, onda jest, tada se diže cijena namirnica. Jedna rajčica ne košta isto u prosincu i u kolovozu, a nije joj ni zemlja porijekla ista, toga smo svjesni ali svejedno smo posložili meni da bude cjelogodišnji i pazimo na kvalitetu. Istina, povrće postaje s vremenom sve skuplje, svjedoci smo i nestašice povrća sad po Europi, ali ako imaš svoj vrt i sadiš svoje povrće ili na Dolcu kupuješ sezonalno povrće, možeš proći jeftino - stoga bih ipak ovu tvrdnju stavila u kategoriju mitova.”

3) Na plant-based prehrani se lako mršavi - MIT

“Iskreno, ne znam. Ako sad pojedeš Kokomo tacose za ručak, a onda se navečer natučeš sa 7000 kalorija nečeg drugog - teško. Opet je stvar u umjerenosti. Svakako više nutrijenata ima u našim jelima nego u poznatim franšizama fast food restorana.”

4) Plant-based prehrana može biti komplicirana zbog nedostupnosti pojedinih namirnica - ISTINA

“Da, teško je naći kvalitetne namirnice, ali nije nemoguće". Jednom kad uđete u svijet plant-based prehrane bilo bi dobro povezati se s malim proizvođačima hrane, a u trgovinama bi trebalo gledati porijeklo namirnica kako bismo znali što i odakle jedemo.

image

Falafel Smash Wrap

Plant Punk

I za kraj, ako bismo se odlučili pokušati, primjerice tri dana u tjednu prebaciti na plant-based prehranu, pitali smo Maju kako bi izgledao takav meni.

PRIJEDLOG PLANT BASED MENIJA ZA TRI DANA U TJEDNU

• PRVI DAN: doručak: Have a Nice Day Sando // ručak: Proto protein salata + juha // večera: Plant Burrito Boi

• DRUGI DAN: doručak: Hummus, Tortilja // ručak: Curry // večera: Magic ‘Shroom Taco

• TREĆI DAN: doručak: Falafel Smash // ručak: Kokomo Avocado Tacos // večera: Plant burger, batat, vegan mayo


Pssst! Ne propustite probati ni Fruit sando, japanski sendvič s voćem koji je postao svjetski hit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2024 12:43