PRVI SMO RUČALI U NOVOM HOTELU

MLADEN ROŽANIĆ: "Odabrali smo lokalne ljude koji svoju budućnost vide u ovom kraju i imaju potencijala rasti s projektom."

 Matija Djanjesic / CROPIX
 

On je po struci diplomirani inženjer strojarstva, nekoć utjecajan menadžer velikih tvrtki, a danas vinar i vlasnik hotela koji će uskoro primiti svoje prve goste. Mladen Rožanić novim projektom želi pod jednim krovom materijalizirati ljubav prema vinu, ali i hrani. Naime, u prelijepom kamenom zadnju nekadašnje zgrade komunalnog podruma Motovuna iz 1902. koji je car Franjo Josip I osobno otvorio, utaborio se novi “Wine & Heritage hotel Roxanich”, a u podnožju će se na pet etaža prostirati i vinski podrum koji čeka svoje preseljenje.

Motovun, 130219.
Vinarija i hotel Roxanich.
Na fotografiji: Vinarija i hotel Roxanich.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Motovun, 130219.
Vinarija i hotel Roxanich.
Na fotografiji: Mladen Rozanic, vlasnik hotela i vinarije.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Budući da smo prvi zašli u njihove prostorije i kušali njihovu gastronomsku priču, odmah na početku moramo biti iskreni i reći kako eklektično uređen interijer apsolutno plijeni vašu pažnju, nakon čega primat preuzima divan pogled s prostrane terase koji puca na dolinu Mirne. U kuloarima bonkulovića i šmekera dobro je poznato kako Mladen obožava kuhati i kako to čini neobično dobro pa stoga ne čudi kako se uz vino odlučio i na svojevrstan nastavak.

Motovun, 130219.
Vinarija i hotel Roxanich.
Na fotografiji: bar u novouredjenom dijelu hotela.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Motovun, 130219.
Vinarija i hotel Roxanich.
Na fotografiji: bar u novouredjenom dijelu hotela.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Gastronomska priča projekt je njegovih najbližih suradnika i dugogodišnjeg obiteljskog prijatelja Stephana Macchija koji oko pola godine intenzivno obučava tim kuhinje koji za sada broji četiri člana koji već imaju zanimljive životopise. Oni su Robert Jušta, Damir Štefanić, Mihael Lakošeljac i Danijel Prodan, inače svi rodom iz Istre pa su im tradicionalni okusi zapisani u genetskom kodu.

Motovun, 130219.
Vinarija i hotel Roxanich.
Na fotografiji: mladi kuharski trio novootvorenog hotela.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

''Htjeli smo uzeti lokalne ljude, ne samo ako govorimo o restoranu nego na razini cijelog hotela. Odabrali smo ljude koji svoju budućnost vide u ovom kraju i koji imaju potencijala rasti s projektom”, rekao nam je Mladen Rožanić.

Motovun, 130219.
Vinarija i hotel Roxanich.
Na fotografiji: Mladen Rozanic, vlasnik hotela i vinarije.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Motovun, 130219.
Vinarija i hotel Roxanich.
Na fotografiji: postavljanje stola.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Ono na što su ponosni je kratak lanac opskrbe odnosno mreža lokalnih proizvođača. “Vidite, ova kruška koju jedete na Frangipane (varijanta francuskog tarta s bademima) je s Kaldira. Baš dok smo u kasno ljeto radili probe u svojoj maloj eksperimentalnoj kuhinjici, gospođa nam je dostavila te kruške i kad smo ih probali znali smo da ih nekako moramo integrirati na kartu! Osim toga, u neposrednoj blizini hotela imamo još 1800 kvadrata na kojima želimo zasaditi vrt kako bismo imali svoje namirnice”, otkrili su nam Rožanić i Macchi pa nastavili: “Najbitnija nam je namirnica i trudit ćemo se imati lokalne proizvode, dok će neki klasici, poput lososa, koji imaju svoje mjesto u svjetskim kuhinjama, ovdje biti samo kao ambasadori istih”.

Motovun, 130219.
Vinarija i hotel Roxanich.
Na fotografiji: Losos, vrhnje i ukiseljena ljutika.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Mi smo kušali samo dio njihove karte. Za početak je to bio losos s vrhnjem i crvenim paprom, zatim tatarski biftek od odležanog boškarina, Istrien bouillabaisse (istarska inačica francuskog klasika pripremljena od dnevnog ulova), pečeno pile s ukiseljenim povrćem te za desert tortica od limuna i tart Frangipane s mariniranom kruškom. Svoju ponudu prezentiraju kao vrlo ozbiljno koketiranje s bistronomijom, a jedna od vizualno efektnijih stvari je svakako rôtisserie na kojem osim peradi žele pripremati i druge vrste mesa ovisno o sezoni te velike staklene i osvijetljene vitrine za odležavanje mesa i sireva. Ispričali su nam i kako će postojati jela koja ćete moći “šerati”, ali i sami slagati, poput raznih šugova s tjesteninom i njokima za koje bez ikakve dvojbe odgovaraju da su iz njihove domaće manufakture. Zanimljiv je i njihov koncept “Winemaker´s Tablea”.

Motovun, 130219.
Vinarija i hotel Roxanich.
Na fotografiji: Rotisserie pile i ukiseljeno povrce.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

Motovun, 130219.
Vinarija i hotel Roxanich.
Na fotografiji: Istrienne Bouillabaisse.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Motovun, 130219.
Vinarija i hotel Roxanich.
Na fotografiji: limun tortica.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Motovun, 130219.
Vinarija i hotel Roxanich.
Na fotografiji: frangipagne tortica s kruskom.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

“Budući da zaista uživam u kuhanju, učinilo nam se zgodno odvojiti jedan manji prostor restorana za neku našu inačicu ‘chef´s tablea’, ali kako ja nisam chef po profesiji, odlučili smo se iskoristiti pojam winemaker´s table!”, otkrio nam je Rožanić.

Motovun, 130219.
Vinarija i hotel Roxanich.
Na fotografiji: Mladen Rozanic, vlasnik hotela i vinarije.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Za sada još nismo uspjeli saznati što ondje možete očekivati budući da gospodin Rožanić inspiraciju nalazi u danu, sezonalnosti ili jutarnjem pohodu na tržnicu. Kažu kako je sve što će imati u ponudi produkt zajedničkog promišljanja, isprobavanja i kreiranja optimalnih kombinacija, a za sve to je naravno potrebno vrijeme. Puno vremena.

“Ne možete ukrasti vrijeme. To je jedini antikoruptivni element. Moraš ga jako dobro shvatiti i pametno iskoristiti jer je za jednokratnu upotrebu”, zaključio je Mladen i otpio gutljaj svog klasika Ines u bijelom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2024 08:52