U prepunom zagrebačkom Petom kupeu, prošlog ponedjeljka najboljima na domaćoj restoranskoj sceni uručene su nagrade Dobri restorani, u sklopu kojih se dodjeljuje i nagrada "Andrej Barbieri" za mladog chefa u usponu, kojeg biraju već etablirani kolege chefovi.
Ove godine titula mlade nade gastronomije pripala je Marku Jantoleku iz zagrebačkog restorana SOL tapas na hrvatski. Skroman i iznimno talentiran mladić, primajući nagradu, uz pratnju gromoglasnog pljeska koji je ispunio dvoranu, tek se kratko zahvalio i poručio da se nada u budućnosti biti još bolji, iako se o njegovim kulinarskim vještinama već naveliko govori.
Od kuhinje restorana Pod zidom, Matrixa i Baltazara, pa sve do SOLI tapasa na hrvatski chefa Mate Jankovića, Jantolek je kuhao u nekima od najboljih zagrebačkih restorana. Taj mladi chef s godinama je stekao veliko znanje i iskustvo, što su prepoznala i velika imena s naše gastronomske scene, a opet je ostao nenametljiv i samozatajan.
Vidimo da bi i u ovom trenutku svjetla reflektora zamijenio svjetlima vrhunskih kuhinja i bacio se na otkrivanje novih okusa, ali nismo ga mogli pustiti, a da nam ne otkrije tko se krije iza inspirativnih gastronomskih kreacija.
U prvim minutama razgovora saznajemo kako mu je kulinarski svijet na neki način bio suđen, a putovanje je započelo još u djetinjstvu kada je, kako nam otkriva, s bratom počeo spremati svoja prva jela.
"Od srednjoškolskih dana, za mene su postojale dvije stvari - kuhanje i nogomet, ali gastronomija je ipak prevagnula, i ne mogu reći da sam požalio. I danas sam opsjednut kulinarstvom i usavršavanjem", kazao nam je Jantolek.
Ne krije da mu je nagrada za najboljeg mladog chefa bila veliko i nadasve pozitivno iznenađenje, koje nosi i određenu odgovornost: "Znate, stvar je u tome što ja nikada nisam zadovoljan sam sa sobom, i vrlo sam kritičan kada je u pitanju moj rad".
"Čak i u SOLI, mislim da možemo biti još bolji, još inovativniji. Zahtjevna je to kuhinja, radi se o ogromnim količinama i velikim timovima, ali ja imam velike snove. Znam koliko mogu, i znam što želim", nastavio je mladi chef u usponu.
Dok žamor u Petom kupeu ne jenjava, pitamo ga o inspiraciji, budućim planovima... Sa žarom u očima govori nam kako ga zanimaju pamtljivi i nezaboravni okusi. Oni kojih ćete sjećati i nakon što napustite SOL, gdje Jantolek kuha.
"Inspiraciju tražim u svemu oko sebe, ali odvajam se od izvedenica tradicionalnih jela. Puno čitam, putujem... A evo, baš me sada čeka moja iduća postaja - Rim, gdje planiram obići dobar dio restorana", otkrio nam je Jantolek.
"A koji je idući korak?", pitamo ga. "Frantzén u Stockholmu", odgovara kao iz topa te dodaje kako ga stažiranje u jednom od najboljih svjetskih restorana čeka već početkom iduće godine. "Frantzén objedinjuje sve ono što želim", objašnjava nam dok čestitke ne prestaju stizati, a baš svatko želio je pružiti ruku mladom chefu.
Kroz smijeh kaže kako se pritisak i on dobro nose, a pritisak u kuhinji, pogotovo kada težiš izvrsnosti, znat će oni iskusni - veliki je. Nagrada Dobre hrane "Andrej Barbieri", koju su poznati hrvatski chefovi - koje, napominje, iznimno cijeni - odlučili uručiti baš njemu, još mu je veći poticaj za napredak, koji ne sumnjamo da će ga odvesti na još uzbudljivih gastronomskih putovanja.
Za kraj, prije nego što su ga oteli kolege, pitamo ga što bi poručio mladima koji se odlučuju krenuti njegovim stopama: "Pustite se Instagrama i gluposti, nadograđujte svoje znanje, ulažite u sebe i ono najvažnije - radite s onima koji su bolji od vas".
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....