Dok polako, ali sigurno koračamo prema prosincu, mjesecu slavlja, kuhanog vina i dobrog raspoloženja, ne možemo, a da se ne osvrnemo i na specijalitete uz koje ćemo kroz mjesec dana još jednom tradicionalno ispratiti tešku godinu iza nas i za iduću poželjeti ipak nešto bolje.
Upravo zato, osim klasika kao što su purica s mlincima i sarma, moramo spomenuti i kako je veliki prosinački hit posljednje dvije godine kod nas postao i mliječni odojak. Kako je krajem prošle godine pisala Neda Batinić, riječ je španjolskom conchillo asadu, jelu koje se opisuje kao dojmljiv specijalitet u djelima poput "Don Quijote" Miguela de Cervantesa te "A sunce izlazi" Ernesta Hemingwaya i koji se u Španjolskoj i Portugalu tradicionalno poslužuje na Novu godinu. Pisali smo tada i o domaćim restoranima koji su mliječnog odojka uvrstili na svoj meni pa smo tako, između ostalih, upravo o pripremi ovog jela razgovarali i s Ivicom Kovačevićem iz zagrebačkog Bicka te otkrili kako se na Karlovačkoj cesti, nedaleko Arena centra, mliječni praščići mogu isprobati već godinama. No, ovih je dana Ivica najavio i veliku novost. Naime, odnedavno se u Bicku može isprobati meso pripremljeno na ovaj način dobiveno isključivo od tri autohtone hrvatske pasmine – crne slavonske, turopoljske svinje te banijske šare.
"Počeli smo sa španjolskim sortama, ali onda smo odlučili pokušati kod naših proizvođača, uspjeli pronaći nekoliko kooperanata s kojima se dobro slažemo i praščiće sada imamo u ponudi kroz cijelu godinu, pečemo ih svakog vikenda, a kroz tjedan po narudžbi", rekao nam je Ivica Kovačević iz Bicka dok je tanjurićem rezao pečenog praščića, baš kao što to rade Španjolci.
"Oni na kraju razbiju tanjurić, ali mi ćemo to ovog puta preskočiti", dobacio je Karlo Kovačević, chef kuhinje zagrebačkog Bicka.
Dodao je i kako je u pitanju prava delicija koju su ljudi kao takvu odmah i prepoznali no kako je svjestan da postoje i oni s moralnim dilemama. Naime, riječ je o životinjama koje teže otprilike 3 do 5 kilograma prije pečenja. Kako nam govori Ivica, jedan takav praščić dovoljan je za 4 do 8 osoba, ovisno o veličini i apetitu gostiju, a cijena se kreće od 770 do 960 kuna.
"Kada probaju, ljudi uglavnom sve zaborave. To je toliko mekano i delikatno meso da je šteta ne probati. Pripremamo ih prema izvornom španjolskom receptu, samo sa svinjskom masti i soli. Takve ih ubacujemo u pećnicu i meni su tako pripremljeni osobno najbolji. To je meso koje jednostavno ne traži previše, a daje puno. Poslužujemo ih uz pečeni krumpir te krumpir ili grah salatu", dodaje Ivica.
Ivica nam govori i kako je njegova namjera gostima pokazati da i mi, baš poput Španjolaca, imamo kvalitetnu namirnicu i znamo je pripremiti. Dodaje i kako domaćim praščićima, baš kao i s pršutom kojeg proizvodi od križanaca turopoljske i crne slavonske svinje, želi pokazati sve ono vrijedno što imamo svakako trebamo i iskoristiti.
"Dolaze mi ljudi koji su probali i pravi conchillo asado u Španjolskoj i kažu da im je naš još bolji. Zašto to onda ne bismo iskoristili? Šteta je imati nešto ovako vrijedno, a ne znati ponuditi to gostu. Voljeli bismo postati adresa gdje se jedino može pronaći ovakav specijalitet, pripremljen od tri autohtone pasmine i želimo da što više ljudi to zna", rekao na kraju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....