Mnogi razvikani chefovi "padaju" na ispitu francuskog omleta. Jednostavnim rječnikom, omlet bi mogli opisati kao sofisticiranu kajganu. Priprema je vrlo kratka, kad uhvatite grif spremit ćete omlet u dvije minute, ali ipak treba malo prakse. U novoj epizodi video serijala "Kuhaj bolje s Gastronomadima, iskusan kuhar Pantelija Pekić nam je pokazao sve tajne pripreme dobrog omleta. Svrha ove tehnike je da jaja budu u pokretu, da koaguliraju ujednačeno. Francuski omlet je savršen doručak u krevet, može biti jako dobar gablec koji će vas "držati" cijeli dan, pogotovo ako ga obogatite sotiranim gljivama kao što smo to mi napravili. Ovo jelo nije skupo ni zahtjevno i pravi je gušt naučiti kako se radi francuski omlet jer možete imati doručak za bogove kad god poželite.
Za jednu osobu potrebno je:
3 jaja
30 ml maslinovog ulja ili pročišćenog maslaca (ghee)
sol i papar po potrebi
Priprema:
U maloj posudi razbiti tri jaja i dobro ih zamutiti, začinite solju i paprom, a po potrebi dodati i 15 ml vode da omlet bude lakši i prozračniji.
Stavite tavu za omlet na jaku vatru, a kad se tavica dobro zagrijala, dodajte masnoću. Za omlet birajte tavice manjeg promjera kako bi omlet bio sočniji. Ako je tava prevelika, omlet će biti tanak, jaja će se brzo "posušiti" i nećete dobiti željenu sočnost.
Ulijte jaja u tavu, a ubrzo ćete vidjeti kako se jaja koaguliraju uz rubove i na dnu - tekući bjelanjak prelazi u tvrdo stanje.
Jednom rukom (lijevom ako ste dešnjak) energično tresite tavicu naprijed-nazad, a u isto vrijeme morate miješati jaja vilicom u tavi. Činite to pažljivo kako ne biste oštetili dno tavice što je bitno pogotovo kod teflonskih ili keramičkih tavica.
Kad su jaja gotova treba prestati miješati, tresti, dakle u trenutku kad su jaja još uvijek puna vlage, ako nastavite miješati dobit ćete kajganu umjesto omleta.
Prije posluživanja, nagnite tavicu prema naprijed tako da se jaja lagano sliju prema rubu.
Za punjene omlete, u ovoj fazi trebate staviti žlicu punjenja u sredinu omleta, a vilicom preklopite rubove preko punjenja. U ovoj fazi omlet bi trebao stajati uz rub tavice i imati ovalni oblik.
Na samom kraju uhvatite dršku tavice dlanom i prebacite omlet na tanjur. Pokret mora biti brz, ali pažljiv.
Cijeli proces traje oko dvije minute. Omlet mora biti sočan iznutra, a izvana mekan i žut. Za izradu je najbolje koristiti tavicu niskih rubova s teflonskim premazom da se ne lijepi.
Ako vam se svidjela ova epizoda, pogledajte i ostale:
Na internetu imate milijun recepata za wok, ali ovaj je najbolji
Domaće kobasice u garsonjeri bez dimljenja i sušenja, da, moguće je!
Ultimativna pašteta za goste koji jedu sve, a vi ne znate što kuhati!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....