Nakon što se prije nekoliko mjeseci pročula vijest o zatvaranju bistroa Jadranka, jednog od omiljenih mjesta za gablec izvan strogog centra, mnogi su ostali razočarani. U Jadranku su, naime, poslovnjaci i oni iz obližnjih zgrada na Vukovarskoj rado svraćali, jer ovdje se nudio gablec na malo višoj razini, u malo ugodnijem ambijentu i s puno širom ponudom vina nego što je to slučaj u ostalim gablaonama u gradu. Jadranka zapravo nikada ni nije bila klasično mjesto za gablec, više bistro koji se zbog dnevne ponude pretvorio u adresu na koju se odlazi na poslovni ili brzi ručak, uživa u jelima na žlicu, mesnim i ribljim kombinacijama, pa i pokojem desertu i uživaju čaši vina po preporuci.
Cijene su se uglavnom kretale oko 10 eura za ručak po osobi i u lokalu je svakodnevno vladala prijateljska, opuštena atmosfera. A onda je došao trenutak da se šteta od potresa napokon sanira i sam restoran, ali i vinoteka Miva koja se nalazila vrata do Jadranke, morale su promijeniti adresu. Vlasnici Vlado Šušak i Gordan Mohor najprije su razmišljali o Novom Zagrebu, no tada se ukazala prilika za prostor u Strojarskoj i nisu je htjeli propustiti.
Sada već namješteni lokal u velikom crnom neboderu, prostran i svjež, čeka otvorenje koje je zakazano za ponedjeljak. Više ne nosi ime Jadranka, već restoran i vinoteku, koja se također nalazi u sklopu samog prostora, možete pronaći pod istim nazivom – Miva.
"Miva je danas prepoznatljiv brend, veliki distributer i iza naziva stoji posao koji smo dugo gradili i htjeli smo to pokazati i na ovoj lokaciji. Postoji zapravo simpatična priča s Jadrankom na Vukovarskoj. Tamo smo moj partner Gordan Mohor i ja preuzeli lokal koji je prije toga bio kafić i koji se zvao Jadranka. Postojao je još od 1956. godine. Budući da se i moja mama zvala Jadranka, nikako nismo mogli promijeniti ime pa je tako ostalo godinama i ljudi su se za njega vezali. Sada na novoj lokaciji počinjemo iznova i ovdje smo se odlučili na Mivu", rekao nam je Vlado Šušak kada smo ovih dana posjetili novi prostor.
Užurbano jutro tek nekoliko dana prije samog otvorenja proveli smo i u društvu Hrvoja Antolića, voditelja restorana, koji nam je odmah otkrio da se cijeli tim iznimno veseli početi s radom u novom prostoru.
"Ono što smo 10 godina gradili na staroj adresi, sada želimo nastaviti graditi ovdje", rekao je Antolić pa dodao kako u novom prostoru kreću i s nekoliko noviteta.
"Ovo je i nama velika promjena, tamo smo imali zbilja mali i zbijeni prostor, ljudi su ga voljeli, ali mi smo bili ograničeni i nismo mogli raditi kako i koliko smo htjeli. Ovdje imamo i veću kuhinju, prozračniji i veći prostor i jako smo optimistični. Nudit ćemo i dalje gablece na malo višoj razini, dakle, bit će tu nekakvo varivo, riblje i mesno jelo i deserti. Otprilike 7 ili 8 konkretnijih jela, od teletine do rižota i tjestenine, plus jedan ili dva deserta i stotinjak otvorenih boca koje će gosti u svakom trenutku moći naručiti na čaše. Osim toga, u kasnijim poslijepodnevnim satima u ponudi će biti mali zalogaji kao što su tatarski, carpaccio, otvoreni sendviči i slično, na koje ljudi mogu svratiti i u kojima mogu uživati ponovno uz čašu vina. Nudit ćemo, dakle, oko stotinu vina na čaše, a ako vam se svidi nešto iz naše vinoteke, do koje doslovno od svog stola možete prošetati, nudit ćemo uslugu otvaranja boce i u odabranom vinu moći ćete vrlo jednostavno uživati i ovdje, u ugodnom društvu i atmosferi", rekao nam je Antolić.
Šušak i Antolić dodali su da istu filozofiju i odnos prema gostima koji su dosad njegovali na adresi u Vukovarskoj, prenose i ovdje. Kako kažu, iza njih i pred njima je dugačak put, ali već se mjesecima trude stvoriti mjesto koje će i dalje biti prvi odabir za njihove dosadašnje stalne goste, ali i potencijalne nove iz okolnih poslovnih zgrada. Dodatan plus prostora u Strojarskoj je, dodaju, i mogućnost parkiranja na nekoliko mjesta, što je u Vukovarskoj gostima često predstavljalo problem.
"Osim što se ljudi imaju gdje parkirati i to ne moraju platiti previše novaca, nama se ova lokacija sviđa i zato što zapravo uopće nije daleko od stare. Tamo smo 95 ljudi koji su dolazili znali po imenu i prezimenu, dakle imali smo stalne goste koji su voljeli što radimo, i mislimo da im neće predstavljati problem produžiti do Strojarske i nastaviti tradiciju uživanja u ručku kod nas", rekao je Šušak.
Novi lokal imat će 55 sjedećih mjesta, a s toplijim danima planiraju otvoriti i terasu, s dodatnih 30 do 35 sjedećih mjesta. Otvoreni će biti svakog dana od 9 sati ujutro pa sve do 22 sata, s time da kuhinja s radom počinje od 12 sati. Subotom će ručak posluživati do 16 sati. Za sada u jutarnjim satima ne planiraju nuditi hranu, ali ako se pojavi interes, spremni su razmisliti i o tome.
"Kuhinja i restoran su živi, ne možete ih samo prenijeti s jedne lokacije na drugu, tu je puno faktora i dugo je trajalo da se odlučimo na ovaj prostor i pokrenemo sve zajedno, ali evo spremni smo, ovog puta još malo ozbiljniji. Tamo smo naučili puno na greškama i u ograničenom prostoru, tu se zato nadamo biti još bolji. Slušati svoje goste, uvoditi novitete i razmišljati o željama onih koji ovdje vole dolaziti na ručak već godinama, ali i novim gostima. Otvoreni smo za prijedloge i veselimo se otvoriti vrata", zaključili su na kraju Hrvoje Antolić i Vlado Šušak.