NOVA REALNOST

Mogla bih zagrliti sve koji plaćaju karticom, prodavači i ugostitelji kao da rade u mjenjačnici

 Damjan Tadic/Cropix
Ako se niste otrijeznili od novogodišnjeg ludila, mogli biste od viših cijena!

Nakon novogodišnjeg ludila, alkohola, francuske, purice, orahnjače i čestitara stigao je i taj famozni ponedjeljak 2. siječnja 2023. Tko se nije otrijeznio prirodnim putem od mamurluka, sigurno je brzo "prizdravio" uz nove cijene koje se "nisu zaokruživale" kako je obećavano mjesecima. Iako smo još jučer za ručkom pričali o jutarnjem trčanju prije prve kave kao stvarno dobrom planu koji se praktički već provodi u našim mislima, u prekrasan sunčan dan uronili smo rutinski – uz šalicu crne turske kave natašte. Pa već kako to biva, na autopilotu sredili manje kućanske poslove, odjenuli se i krenuli na posao. Sjeli za tipkovnicu, a negdje oko 10 nas je uhvatila glad. Sjetili smo se jučerašnjeg razgovora za blagdanskim ručkom i obećanja da bi uvijek umjesto bureka mogli popiti sirutku. Danas je to djelovala kao stvarno glupa ideja pa smo ipak krenuli po burek.

- Bok, može dva bureka, molim vas? - naručujemo i već preračunavamo i pamtimo cijenu od točno 30 kuna za 2 bureka.

- Ok, to je 5 eura – kaže blagajnica, a mi polupospano vadimo eure za burek.

- Inače, kako vam je sad kad su došli euri? - pitamo i spremamo kusur nazad.

- Fenomenalno, osjećam se kao da paralelno radim u mjenjačnici i pekari! - nevoljko će blagajnica, a kolegica i ja odlazimo s burecima i preračunavamo u glavi koliko smo ih platili.

U moru zgužvanih računa, na dnu torbe, pronašli smo stari račun od prije mjesec dana i na istom mjestu, burek je koštao 16 kuna. Sad je 2,50 eura, a preračunato u kune, jedan burek sad košta 18,82 kune.

Pomislili smo kako bi bilo u redu ručati nešto zdravo, vis a vis novogodišnje odluke koju smo čvrsto donijeli. Na dostavnom servisu podsjetili smo se naše narudžbe koja je uključivala juhu od leće i tacose s avokadom. U svibnju 2022. spomenutu kombinaciju jela platili smo 58 kuna, danas ta ista kombinacija košta 61,78 kuna ili 8,20 eura. Taj podatak nas je zainteresirao pa smo usporedili cijene i nekih drugih jela. Krajem listopada smo naručili ramen iz jednog poznatog zagrebačkog lokala i koštao je 89 kuna, danas je cijena istog jela 97,94 kuna (13 eura), a u svibnju je i koštalo 85 kuna. Pizza capriccosa koju smo naručili za večernje gledanje filmova, 15. ožujka 2022. godine koštala nas je 65 kuna, danas bismo tu istu pizzu iz iste pizzerije platili 9,56 eura ili 72,02 kune.

Osim osjetno većih cijena koje pogađaju potrošače, ugostitelji i prodavači muku muče s povratom novaca kupcima. Problem je što funkciju mjenjačnice sad obavljaju i mesari i pekari i frizeri i ugostitelji, trgovci, a takav način uvođenja nove valute dodatno komplicira.

"Sad bih zagrlila svakog tko plaća kreditnom karticom! Pa promislite vi malo, kako da ja znam koliko da naručim eura, a moram imati i kune. Osim toga moram biti hobotnica, čas jedan plaća u eurima, čas drugi u kunama, pa ti vraćaj! Ljudi su nervozni, stvaraju se redovi jer sve sporije ide dok ljudi odluče kako će platiti. Nakon toga ja moram vidjeti imam li za vratiti u eurima ili moram u kunama, a vi ste recimo k meni došli kupit samo jedan jogurt!" priča nam blagajnica jednog kvartovskog supermarketa.

Razgovarali smo s nekoliko mesara, ugostitelja i trgovaca, a zaključak je jedinstven: uvođenje nove valute bilo bi mnogo jednostavnije i učinkovitije da plaćanje bude isključivo u novoj valuti, a da je promjeni valute prethodila bolja priprema sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2024 01:26