Nisam mogla odoljeti, a da sebi ne "ukradem" ova četiri komada štrudle sa zelenom tikvom i makom prošle nedjelje nakon obiteljskog ručka. Žurno mi ih je spakirala mama, nakon što mi je danima prije pričala o tome kako je napravila prefine, kako ona kaže, štrukle s tikvom i makom, iste onakve kakve je nekad radila i njezina mama. "Može meni na slano?" pitala sam je. Zamolbu sam ovog puta možda uputila prekasno, kad je u pećnicu već stavila krumpir i meso za ručak, ali je odmah postrojila ostale članove obitelji pa sestru i tatu hitno poslala u trgovinu po kore za savijače. Nije bilo šanse da ne isprobam ovu starinsku međimursku štrudlu napravljenu na njezin način.
Jedan komad maznula sam kada je još bila vruća i, iako mi je mama ozbiljnim glasom dala do znanja da zaista nema smisla mak stavljati u slanu štrudlu, red bez šećera koji je napravila samo za mene bio je red najbolje štrudle u dugo vremena koju sam probala (bolja čak i od one s domaćim vučenim tijestom koju sam nedavno pojela u poznatom restoranu).
Odmah sam je zamolila za recept i reći ću vam jedno, iako je mama ne radi često i do sada joj nisam pridavala neku posebnu pozornost, kada sam je ovaj puta izvadila iz plastične Tupperware kutije, zamirisala je na dom. Na našu staru žutu i novu bijelu kuhinju, na "ono slatko" što dolazi nakon nedjeljnog ručka, podsjetila me na miris svježih tikvi i tikvica iz vrta i masne prste najmlađih članova naše obitelji. Podsjetila me na i svako pospremanje stola nakon ručka, skakutanje pasa oko vruće pećnice i lijeno zijevanje punih trbuha, na svaki dolazak i odlazak iz naše obiteljske kuće. I priznat ću vam, čak iako nisam fan tikve na slatko, dok ovo pišem, razmišljam o tome da ove "štrukle" i sama napravim već danas. I to u slatkoj varijanti, mami za sreću!
Trebat će vam:
1 pakiranje listova za savijače
1 lijepa zelena tikva
100 - 150 g mljevenog maka
1 jaje
1-2 žlice krušnih mrvica
šećer
sol
ulje
2 žlice vrhnja
Priprema:
Operite, narežite na veće komade, ogulite i naribajte tikvu. Posolite tikvu i dok pripremite ostatak sastojaka za izradu, ocijedite je i dodajte žumanjak i krušne mrvice. Pećnicu zagrijte na 190 do 195 stupnjeva. Prvi koru za savijače premažite uljem, a drugu poprskajte mješavinom ulja, vode i soli. Stavite drugu koru na prvu i po njoj rasporedite tikvu. Po tikvi posipajte mak i šećer. Zarolajte i narežite na komade, posložite ih u posudu za pečenje (koju ste premazali uljem ili maslacem) jedan do drugog (ovo je trik koji je moja mama, kako kaže, pokupila s interneta, a nakon što se štrudla na ovaj način ispeče, komadi se spoje, ali ih jednostavno možete otkidati rukom i uživati). Postupak ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Kada popunite posudu, napravite mješavinu vode i soli, dodajte 2 žlice vrhnja, 2 žlice ulja, bjelanjak i 2 žlice šećera pa time obilno premažite sve "štrukle". Pecite oko 45 minuta ili dok "štrukli" ne poprime lijepu, zlatnu boju.