Moja Špajza: Frano Milina Bire

Kasno je, dosad smo radili i evo da kratko odgovo­rim na vaše upite, mada ujutro rano ustajemo, napisao je korčulanski vinar Frano Milina Bire u e-mailu koji nam je poslao u jedan sat u noći. Jedan je od pripadnika nove generacije vinara koja je dokazala da i Dalmacija može imati vrhunska bijela vina. Autohtona sorta grk postiže izvrsne rezultate na pjeskovitom i suhom tlu Lumbarde.



5 stvari koje uvijek imam u frižideru vino, mlijeko, maslac, sir, masline

uobičajeni doručak bijela kava, tost, maslac i neka domaća marmelada

uobičajena večera uvijek nešto lagano, neka skuhana zelenjava začinjena s malo soli i puno maslinova ulja

kava ili čaj Uvijek kava, i to skuhana (turska)

idealan obrok lešo riba, prije toga juha od ribljeg temeljca s malo riže, skuhane, ali ne previše, domaćeg prepečenog kruha i koja kapljica grka

omiljeni restoran Lešić-Dimitri Korčula i Adio Mare Korčula

najdraži kuhar Veljko Barbieri

omiljeno bezalkoholno piće voda

omiljeno alkoholno piće vino

omiljena namirnica sir

sve ima bolji okus s… maslinovim uljem

gastro-luksuz bez kojeg ne mogu stonske kamenice

kod kupnje hrane rastrošan sam na… priloge

lokacija za večeru iz snova ljeti uz more, zimi u planinama

čokolada ili voće? Voće

idealan desert štrudla od jabuka i domaća kremšnita uvijek, a iza južnodalmatinskih specijaliteta dubrovačku rozatu

slatko ili slano? Slano

omiljeni začin maslinovo ulje i domaća kvasina

najdraže hrvatsko maslinovo ulje od sorte lastovka

omiljeno domaće crno i bijelo vino plavac mali i grk

omiljena vrsta sira svježi kozji sir

najdraža riba friška

kad netko kaže meso, ja pomislim na… kozletinu

omiljena vrsta i komad mesa pečena škopčevina po jematvi

zabranjeni užitak sladoled

junk kojem ne mogu odoljeti dobroj vinskoj kapljici

omiljena zimnica pečena crvena paprika

što bih skuhao za romantičnu večeru uvijek preferiram restoran za romantiku nego osobne kuharske egzibicije

sastojci moje omiljene pizze… pizza napolitana

nikada ne jedem… feferone

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 02:55