Moja špajza: Jadranka Ničetić

U knjizi Dubrovački komini autorica Jadranka Ničetić objedinila je podatke o dubrovačkoj gastronomskoj baštini, priče i stare recepte. Podatke o načinu i vrsti prehrane u prošlosti pronalazila je u različitim izvorima. Istraživala je po selima dubrovačkog kraja, kopala po Državnom arhivu u Dubrovniku i Naradnoj zdravstvenoj knjižnici, a rad je trajao punih osam godina. Opširniji intervju s Jadrankom možete potražiti na blogu Da mi je nešto slatko, a mi smo nakratko zavirili u Jadrankinu špajzu…

5 stvari koje uvijek imam u frižideru sir, mlijeko, maslo, marmelada od ljute naranče, jogurt

uobičajeni doručak tost, maslo, marmelada od ljute naranče ili jagoda

uobičajena večera nema pravila ovisi što ima u frižideru

kava ili čaj? kava na sve načine, čaj Earl Grey s malo mlijeka

idealan obrok lešo riba i povrće

omiljeni restoran, gdje je: Dundo Maroje, Orsan u Dubrovniku

najdraži kuhar muž

omiljeno bezalkoholno piće svježi voćni sokovi, voda

omiljeno alkoholno piće crno vino

omiljena namirnica artičoke u svim kombinacijama

sve ima bolji okus s… dobrom ekipom

gastro-luksuz bez kojeg ne mogu moj karakter uvijek poklekne pred jakobovim kapicama (Pecten jacobeus)

kod kupnje hrane rastrošna sam na… dobre sireve i dobru čokoladu za muža

omiljeni kuhinjski gadget ručna mašina za pastu

comfort food sorbet

lokacija za večeru iz snova kad bih mogla birati, bilo bi to negdje u Toscani s mojim prijateljima koji vole dobro pojesti i još bolje se zabaviti

čokolada ili voće? voće

idealan desert Uh! Ima ih dosta, svakako da ima cimeta i čokolade

slatko ili slano? prednost za slano, a može i slatko

omiljeni začin kanjela (cimet)

najdraže hrvatsko maslinovo ulje nema ga u dućanima, kupujem ga kod privatnika u Konavlima. U tom ulju se odražava sva svetost masline i sva toplina juga

omiljeno domaće crno i bijelo vino Malvasija od Crvika ili Karamana, Plavac mali

omiljena vrsta sira tete de moine, domaći paški, grana padano, domaći kozji, feta sir… ma svi sirevi kod mene prolaze

najdraža riba list

kad netko kaže meso, ja pomislim na… pečenog kozlina sa začinskim travama

omiljena vrsta i komad mesa sušena kopsica (sušeni but od ovce)

zabranjeni užitak jedino mi doktor može što zabraniti

junk kojem ne mogu odoljeti nisam ljubitelj junka

omiljena zimnica tučene zelene masline, kisele balančane (patlidžan)

što bih skuhala za romantičnu večeru pastu s morskim ježima, jakobove kapice punjene kamenicama pa zapečene s malo masla i začina uz dobar sir i još bolje vino

sastojci moje omiljene pizze… s puno raznih sireva i mora biti dobra

nikada ne jedem… tripice (fileke) i poriluk

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 09:53