Moja špajza: Magdalena Senjković

Magdalena Senjković mlada je vinarka s Brača, iz vinarije Senjković poznate po vinima Bosso, Bročko rič i Spoža. Za sebe kaže da je dijete otoka i da je to temelj njezine prirode. “Odrasla sam u velikoj obitelji na domaćem kravljem i kozjem mlijeku, domaćem mesu i jajima s farme mog oca, ulju od maslina koje sam i sama brala, voću i povrću iz dolca kraj mora”, kaže Magdalena dok govori o svom djetinjstvu. Danas sa surpurgom Sašom i svojom i njegovom obitelji odgaja lozu, živi i stvara vino u malom mjestu u srcu Brača, a posjet njihovoj vinariji prekrasan je doživljaj.

5 stvari koje uvijek imam u frižideru: mlijeko, sir, jaja, kiselo tijesto, vino

uobičajeni doručak: kava i voće, osim u sezoni širenja… trenutno me ovčja skuta s medom opsjeda noću i budi zorom

uobičajena večera: uobičajene nema

kava ili čaj (i kakva ili koji)? Kava, prva jutarnja uvijek turska

idealan obrok: ako sam kod kuće, tad sam za ribu s gradela, blitvu, maslinovo ulje i domaći kruh. Ako pak jedemo vani, tada sam sklona degustacijskom meniju, kako bi mogla uživati u što više različitih jela i okusa.

omiljeni restoran, gdje je: u mom skromnom iskustvu posebno bih izdvojila Batelinu u Banjolama.

najdraži kuhar: u prvom redu, to je naravno, moja mama. I Vesna Bibić

omiljeno bezalkoholno piće: limunada

omiljeno alkoholno piće: vino

omiljena namirnica: maslinovo ulje

sve ima bolji okus s… ljubavlju i zrnom soli

gastroluksuz bez kojeg ne mogu: sirevi

kod kupnje hrane rastrošna sam na... sireve i povremeno na tartuf :))

omiljeni kuhinjski gadget: štapni mikser

comfort food: sve iz kužine moje mame. Najsvježiji mi je lešo janjeći rep i bob s koromačem. Može li toplije?!

lokacija za večeru iz snova: nakon lanjskog pokušaja romantične večere u pustoj uvali koji je završio policijskom intervencijom radi tri svjećice u staklenki i dalje ne odustajem od iste ideje :))

čokolada ili voće? Voće

idealan desert: rožata

slatko ili slano? slano

omiljeni začin: svježe mljeveni papar

najdraže hrvatsko maslinovo ulje: Šibiba i ulje mog tate

omiljeno domaće crno i bijelo vino: zadnje crno vino koje me osvojilo bio je Tomac Crni pinot i Bibich Bas de Bas. Od bijelih, Pošip Intrada, Trapan Uroboros.

omiljena vrsta sira: sve! Od mladih, zrelih, “smrdljivih”… Patriotska ljubav izdvaja brački ovčji

najdraža riba: hm, grdobina, trlja od kamena, srdela

kad netko kaže meso, ja pomislim na… tatar biftek

omiljena vrsta i komad mesa: janjeća glava. Slaba sam na mozak i jezik…

zabranjeni užitak: jedina asocijacija su mi prstaci

junk kojem ne mogu odoljeti: još ga nisam probala

omiljena zimnica: džemovi i sirup od cvijeta kadulje

što bih skuhala za romantičnu večeru: otvorila bih kamenice, narezala limun, rashladila pjenušac…

sastojci moje omiljene pizze… svježa pomidora, mozzarela, svježa murtela (bosiljak), maslinovo ulje i najvažnije, dooobro tijesto

nikada ne jedem… puhove, ali u planu mi je to ispraviti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 16:03