SREATN USKRS

MRAMORNA JAJA: Skromna proslava Uskrsa ne mora značiti da se na vašem stolu ne smije naći nešto posebno!

Skromna proslava Uskrsa u krugu najuže obitelji ne mora značiti da se na vašem stolu ne smije naći i koje jelo koje će vašu blagdansku trpezu učiniti ipak malo posebnijom.

Pritom vam ne treba puno više od jaja, malo cikle, čaja ili pak crvenog kupusa kako biste doživljaj za stolom podignuli na višu razinu. Zašto za ove blagdane ne biste pripremili mramorizirana jaja ili pak jaja čiji bjelanjci više nisu isključivo bijele boje?

Šarena jaja

tvrdo kuhana jaja
sok ukiseljene cikle, kuhani čaj ili voda prokuhanog kupusa


Skuhajte jaja po svom ukusu. Iz staklenke cikle uklonite komade cikle, ali ostavite sok. Kuhana jaja potom ili ogulite ili pak razbijte ljusku na više mjesta, ovisno koliko kompleksnu mramorizaciju želite postići, ali ljusku i dalje ostavite na jajetu. Pažljivo stavite jaja u staklenku i pustite da se jaja natapaju dva sata. Povremeno malo protresite staklenku. Uklonite jaja iz staklenke i ogulite jaja koja imaju ljusku. Po želji isperite jaja mlazom hladne vode. Iako su stajala u kiseloj vodi, sama jaja neće biti kisela pa ih možete bez ustručavanja poslužiti i djeci. Za druge boje možete se poslužiti čajem od bobičastog voća ili slično koji ćete skuhati i potom u vruću posudu s čajem ubaciti kuhana jaja koja ste na isti način obradili. Želite li na jajima efektnu crvenkastu ili pak plavu boju, poslužite se listovima crvenog kupusa! Grubo sjeckani kupus stavite u vodu i pustite da zakipi barem pet minuta, a potom ocijedite vodu s bojom koju je kupus pustio u posebnu posudu. Dodate li u tekućinu prokuhanog kupusa limunova soka, inače plava boja koju list pušta prijeći će u topliju crvenkastu, pa se poigrajte. Dok je tekućina vruća, dodajte oguljena jaja, odnosno jaja s razbijenom ljuskom i natapajte ih dva sata da poprime boju. Kuhani kupus iskoristite u salati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 03:24