Korčulanske pjatance su nastale 2017. godine kao manifestacija sa svrhom promocije gastronomije grada, ali i otoka Korčule. Idejni začetnik bila je skupina gastronomskih entuzijasta iz grada, predvođena Draženom Matkovićem, koji nažalost danas nije više s nama.
Njemu u čast je ove godine i napravljena etiketa vina, kao spomen na sretnija vremena. Uspjeh prvih Pjatanci osigurala je potpuna inovativnost u pristupu gastronomiji - gdje se tradicionalni okusi spajaju s modernijim izvedbama. U međuvremenu je nastala i udruga, bolje su se organizirali, i festival je ubrzo postao turistička atrakcija. Zbog korone, protekle dvije godine nisu se održale u punom opsegu, ali ove godine su doista opet zablistale.
Stađun se ne propušta
Teško je pobrojati događanja, večere, edukacije koje su se odvijale kroz tri dana sredinom listopada ove godine – zasigurno vrijedi spomenuti da su kao posebni gosti došli šefovi Kevin Bonello (1* Michelin) s Malte, te slovenski kuhar Igor Jagodic (1* Michelin) koji je iskoristio "stađun" od liganja, a nije nedostajalo ni drugih otočkih delicija.
Eko Škoj iz Žrnova je organizirao cjelodnevnu radionicu vezanu za korištenje samoniklog bilja te nove načine iskorištavanja namirnica iz prirode. Osim "zdravih" namirnica, vrijeme je škopčevine (meso uškopljena jarca), za kojom su svi ludi na otoku, pa su se pripremala i razna jela, od makaruna, posebno hvaljenog burgera, a konoba Mate, nositelj zelene Michelin zvjezdice, pripremila je i veliki njok punjen šugom od škopca.
RECEPT ZA NJOK PUNJEN ŠUGOM OD ŠKOPCA
Došli su u goste i gastronomski novinari koji su se spretno uključili u kuhanje, a Tisja Kljaković Braić postavila je izložbu svojih karikatura naziva "Oni na pjatancama" (tipični dalmatinski grintavi bračni par) u posebnom izdanju posvećenom pjatancama i gastronomiji. Moglo se naučiti sve o proizvodnji meda iz OPG Komparak te kušati njihov gin naziva Trut u raznim G&T kombinacijama.
Restoran Planjak je svakodnevno nudio marendavanje – kao glavnu okosnicu druženja bonkulovića, ali i ukusne suhe kolače pripremljene na starinski način.
Gošća i pastry šefica Tea Mamut je održala slatku radionicu. Rijetke sorte vina prezentirane su u restoranu Filippi pod ravnanjem Ksenije i Anđele Matić, koje se ujedno zalažu za promociju stonskih kamenica.
Sajam sedam otoka
Samo otvorenje bilo je održano na Rotondi, glavnoj gradskoj tržnici, uz sajam proizvoda sa sedam otoka: Korčule, Brača, Šolte, Hvara, Visa, Lastova i Mljeta. Teško je pobrojati sve koji su dali svoj doprinos, ali treba spomenuti glavne restoranske aktere ove priče: Radionu, Planjak, Filippi, LD Restoran, Cupido, Nigru, Eko Škoj, Konobu Mate i Škafetin iz Lumbarde.
Kada se ovogodišnje Pjatance sumiraju, bilo je više od pet stotina sudionika na radionicama i predavanjima – otočana, ali i turista. Dok je interes na društvenim mrežama bio izniman, više od 1,5 milijuna reakcija na novitade s otoka.
Mi smo ekskluzivno uspjeli izvući ponešto recepata – od onih tradicionalnih, pa do deserta iz LD Restorana (1* Michelin) za čiju pripremu treba puno truda i vremena (više na webu Dobre hrane). Neka vam ovih nekoliko recepata bude poticaj da zasučete rukave u kuhinji dok čekate objavu datuma kada će se održati sljedeće Pjatance.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....