Prvo među njima svakako je Mala hiža u Mačkovcu. Ovo je jedna od najbolje posloženih obiteljskih restoranskih priča koje postoje u nas. Sve se ovdje temelji na silnoj energiji glave obitelji Branimira Tomašića koji se u posljednjih 18 godina nametnuo kao bitna figura domaće ugostiteljske scene. Sve što vas u Maloj hiži okružuje i svaki zalogaj koji ovdje probate nastao je pod paskom i doslovno vlastitim rukama ovog jako upečatljivoga gazde. Smislio je i sagradio zdanje restorana iskoristivši drvene starine koje je dopremio iz Prigorja. Što god ovdje jeli pripremljeno je od namirnica koje, ako nisu vlastiti proizvod, onda su iz najbliže okoline, a u Međimurju, srećom, ima baš svega! Tomašić je prema svojim postulatima obrazovao brojnu kuharsku brigadu, a svi su recepti njegova zamisao. Samo neka od jela koja se ovdje mogu kušati su meso iz tiblice, interpretacija međimurskog klasika - pretepene juhe i ždrebetina u umaku s trgancima i slaninom te punjeni sirom i špinatom.
Restoran koji također uvijek visoko kotira svakako je Kod špilje. U Otruševcu se uvijek mogu naći prava domaća jela pripremljena od namirnica koje uzgaja ili sama obitelj Grgos ili ljudi iz tog kraja. Atmosfera na koju ćete ovdje naići nalikuje onim starinskim restoranima gdje se svi znaju i gdje se svatko osjeća kao u prijateljevu domu, premda je ondje prvi put. Kod Grgosa se sve kuha od onoga što je trenutno u sezoni. Kad je vrijeme gljiva, odlazi se u berbu, a u sezoni divljači tu ćete moći pojesti sjajnu paštetu ili jelenji odrezak s crvenim zeljem. Za konkretna, slana jela zadužen je sam gazda, a za slatko njegova supruga i sve se radi po obiteljskim recepturama.
Karlo na Plešivici također uvijek pronađe svoje mjesto pod suncem kad je riječ o ponajboljim restoranima kontinentalne Hrvatske. Ovo je mjesto gdje se uz bajkovit pogled uživa u vrlo dobrim jelima od domaćih namirnica. Pogled s terase restorana na samom rubu brijega pod kojim je ljevkasta dolina omeđena vinogradima, a iznad vrhunci planine uistinu djeluje relaksirajuće. Klasična jela s profinjenim detaljima, spravljena na vrlo profesionalnom nivou, kakva bi u stvari trebala biti i svaka kuhinja ovakvog stila, a nažalost nije prečesto ovoj ni do koljena. Vinska priča? Isključivo plešivička vina i dvije etikete pjenušaca.
Na samom istoku zemlje ističe se restoran Josić u Zmajevcu koji se uvijek nalazi u gornjem dijelu top-liste, a nedavno su krenuli i s menijem od crne slavonske svinje. Nadamo se da će ove regije ipak s vremenom živnuti i uskoro pronaći neke nove, zanimljive i održive koncepte entuzijasta koji čekaju biti dio hrvatske gastronomske priče.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....