Domaća tjestenina s kuhanim krumpirom, crvenom paprikom i pirjanim lukom od koje istog časa zamiriši cijela kuhinja znači samo jedno – današnji ručak je granadir, grenadir ili granatir marš. Nevjerojatno jednostavno za pripremu, ovo jelo obožavali smo u djetinjstvu, a mame i bake posluživale bi ga kao zasitan prilog uz meso, i to posebice ponedjeljkom uz ostatke pečenja od nedjelje, ili pak kao skromno zasebno jelo od sastojaka koji su se uvijek mogli naći u kuhinji.
Kod pripreme grenadir marša, dobro je znati kako će jelo imati još bolji okus ako luk pržite na masti umjesto na ulju. Također, osim navedenih sastojaka, grenadir maršu može se dodati i na kockice nasjeckana pa zapržena slanina, kolutići kobasice ili drugi mesni dodatak po želji. No, važno je spomenuti, najbolji je upravo u svom najjednostavnijem izdanju, napravljen od tek nekoliko sastojaka i baš onakav kakav podsjeća na najtoplije uspomene iz djetinjstva.
Trebat će vam:
1 glavica luka
2 krumpira
400 g sitnije tjestenine
Mast ili ulje
2 žličice crvene paprike
Lovorov list (po želji)
Sol i papar
Slanina i kobasice (po želji)
Priprema:
Na masti ili ulju najprije pirjajte na kockice nasjeckani luk. Kada postane staklast i dobije zlatnu boju, dodajte kockice očišćenog krumpira. Kratko pirjajte, dodajte crvenu mljevenu papriku, a ubaciti možete i lovorov list. Prelijte vodom ili temeljcem toliko da pokrije krumpir i krčkajte dok se krumpir ne skuha. Po potrebi dodajte još tekućine. Začinite soli i paprom. Tjesteninu skuhajte zasebno pa je pred kraj kuhanja pomiješajte s krumpirom. Želite li pojačati jelo, prije nego što na masnoću stavite luk, kratko pirjajte komadiće slanine, a u jelo možete dodati i na kolutiće narezanu kobasicu. Jelo na kraju možete posipati svježim peršinom.