Kako je Hrvatska prekrasna zemlja bogata običajima i tradicijom, tako se u svakom dijelu Lijepe naše na Badnjak pripremaju drugačija jela. Slavonci će od šarana, soma ili bilo koje druge riječne ribe napraviti pravu gozbu, Dalmacijom će se širiti mirisi bogate ponude iz Jadranskog mora, dok je na kontinentu u fine riblje zalogaje sljubljeno iz svih krajeva Hrvatske ponešto. Mi vam odnosimo recept za punjene lignje s povrćem koji će se svidjeti i velikima i malima. Što god se našlo na vašem stolu na Badnjak, guštajte u hrani, dobroj kapljici i svojoj obitelji.
Punjene lignje s povrćem
500 g svježih lignji 100 g tvrdog sira šaka sitno nasjeckanog peršina 4 - 5 češnja češnjaka 1 batat 4 - 5 krumpira 300 g malih rajčica 2 - 3 male glavice luka 2 - 3 manje mrkve 2 svježe paprike 100 ml bijelog vina 50 ml maslinovog ulja sol, papar 2 žlice krušnih mrvica |
Lignje očistite, odvojite krakove i usitnite ih. Usitnjenim krakovima dodajte usitnjeni češnjak, peršin i krušne mrvice. S tom mješavinom punite lignje pa krajeve zatvorite čačkalicom. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje i pripremite povrće. Krumpir narežite na okrugle ploške, papriku na trake, rajčicu na komade, batat na kockice, a luk napola. Povrće složite u posudu za pečenje i začinite solju i paprom. Na povrće složite napunjene lignje, prelijte vinom i maslinovim uljem. Dodajte 100 ml vode da povrće bude sočnije. Posudu prekrijte aluminijskom folijom i stavite u zagrijanu pećnicu na 180 °C da se peče minimalno 30 minuta. Nakon pola sata maknite foliju i ispecite do kraja. Jelo servirajte toplo.