Napokon smo dočekali

Nadomak Zagreba The M Brothers otvorili jedinu trgovinu u Hrvatskoj s premium steakovima i svinjetinom Sina Ravnice

Velika je ovo novost na sceni, jer smo dosad proizvode braće Maturanec mogli kupovati isključivo on-line

Braća Nikola i Hrvoje Maturanec, široj javnosti poznata kao The M Brothers, otvorili su prvi fizički steakshop! Gotovo četiri godine nakon pokretanja farme i web shopa, složna braća, koja su se lani dokazala i kao proizvođači jednog od najboljih steakova na svijetu, osvojivši brončanu medalju na World Steak Challenge 2023 održanom u Amsterdamu u kategoriji ribeye steakova, o čemu smo vam pisali ovdje, proizvodni pogon s trgovinom otvorenom za širu javnost, smjestili su u Velikoj Gorici. Posljednjih mjesec dana s nestrpljenjem smo iščekivali kada će se mnogima omiljena mesnica s interneta prebaciti na fizičku lokaciju te je poziv da prvi uđemo u njihovu, kako nam kažu, jedinu trgovinu koju jesu i za sada planiraju otvoriti - itekako dočekana objeručke.

image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix

U sklopu industrijske zone, u jednoj od zgrada, Maturaneci su uredili proizvodni pogon (rasjek, pakirnica, hladnjača, dry ageri) i trgovinu koja će raditi ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom od 8 do 16 sati, a srijedom i petkom od 8 do 18 sati te subotom od 8 do 12 sati.

"U Veliku Goricu smo se preselili jer nam je zgrada odgovarala za sve potrebe proizvodnje koje su nam nužne - pakirnicu, dry agere..., a trgovinu smo otvorili jer smo napokon za nju imali adekvatan prostor. Zapravo je nismo planirali, no dobro će doći da zadovoljimo i one kupce koji web kupnji možda i ne vjeruju. Premda, moramo istaknuti, da nama više od 50 posto prodaje ide upravo tim putem", govori nam na početku Nikola.

image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix

Svojim kupcima nude sve što je potrebno za dobar roštilj - od kvalitetnog domaće uzgojenog mesa do odabranih začinskih mješavina. Tako ćete u njihovim rashladnim vitrinama pronaći steakove vrhunske kvalitete od Black Angus goveda s njihove farme u Gornjem Poloju, nekih 30-ak kilometara udaljene od Karlovca. No, u razgovoru za Dobru hranu Nikola i Hrvoje otkrili su i još neke novosti.

"Pored našeg mesa, počet ćemo polako kupcima nuditi meso drugih domaćih kvalitetnih proizvođača. Za sada je to svinjetinu za roštilj proizvođača Sin Ravnice s kojima surađujemo već oko dvije godine. Bit će to isključivo njihovo steak meso koje inače nije dostupno, a radit ćemo i kobasice i hrenovke u kombinaciji Black Angusa i crne slavonske svinje. Želja nam je proširiti ponudu kvalitetnog mesa za roštilj, pa tako nije isključeno da ćemo nekad u budućnosti u asortimanu imati i piletu, ali samo ako nađemo pouzdanog dobavljača s kvalitetnim proizvodom", ističe Nikola Maturanec, koji je u firmi, koja trenutačno broji šest zaposlenih, zadužen kako za farmu, tako i za klaonicu i novi pogon s trgovinom u Velikoj Gorici.

image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix

U ponudi velikogoričke trgovine možete pronaći sve proizvode koje The M Brothersi nude i u web shopu s jedinom razlikom da ovdje možete sami odabrati koji točno želite. U ponudi su dry aged komadi mesa (tehnika suhog zrenja) - Bone in Rib-Eye Steak, Boneless Ribeye Steak, Tomahawk Steak, Club Steak, New York Strip Steak, T-Bone Steak, Porterhouse steak a sve od Black Angus goveda. No, nude ovdje i neke rijetke vrste rezova od prednje četvrti i iz flama koji odležavaju 15 dana, kao što su Hanger Steak - iznimno mekan, bogat okusom i sočnom teksturom; Petite Tender Steak - vrlo rijedak, također iznimno mekan i neizmjerno sočan; Beefsteak Tail poznat po svom delikatnom okusu; Skirt Steak - iako specifičan po svojoj gruboj teksturi i vlaknastoj strukturi, riječ je o iznimno sočnom komadu mesa; lijepo prošarani Bavette Steak; okusom bogat Flank Steak; zatim Flat Iron Steak ili, pak, Chuck Ribeye. Tu su i Picanha nježnog mesa, ali zanimljive teksture; Spider - Oyster Steak jedinstven i rijedak odrezak vrhunske mramornosti i, naravno, Beefsteak - visokokvalitetni komad goveđeg mesa koji je poznat po svojoj izuzetnoj mekoći i delikatnom okus. Kad govorimo o odležavanju, njihovo meso odležava barem 30 dana, dok duže odležavaju - 45 do 60 dana - jedino starije krave, one koje idu na klanje nakon 8 do 10 godina.

image

Nikola i Hrvoje Maturanec otkrili su nam i svoje omiljene steakove

Vanesa Pandžić/Cropix

Ako pitate Nikolu koji mu je omiljeni steak, bez razmišljanja će reći: "Boneless Ribeye! Zbog svoje prošaranosti i zamašćenosti ta sekcija iz rebra je meni najukusnija, a mekoća je sigurno dobra". Hrvoje, pak, ističe Spider ili Oyster Steak "jer je rijedak, ima ga svega 150 grama po jednoj polovici, jako lijepo je prošaran masnoćom, mekan je pa mu uopće ne treba zrenje". Oboje su složni kako su najponosniji na njihov Ribeye steak.

"S njim smo lani bili na natjecanju i osvojili broncu, tako da možemo reći kako iz našeg uzgoja najjače okuse možemo izvući iz ovog komada mesa".

image

The M Brothers shop i mesnica ciji su vlasnici Nikola Maturanec

Vanesa Pandžić/Cropix

U ponudi su i zamrznuti proizvodi od mljevenog mesa njihovih goveda. Ćevapi te handmade burgeri od čiste junetine s njihove farme uz dodatak začinskog bilja i sira, već su hit među grill majstorima, a dostupni su za kupnju i u njihovoj velikogoričkoj trgovini, baš kao i goveđe kocke za juhu, osso bucco, juneće srce, juneći rep, juneći obrazi ili juneći loj. A upravo u segmentu roštilja glavnu riječ vodi Hrvoje. On je, naime, onaj Maturanec koji se bavi organizacijom njihovih sad već tradicionalnih evenata na kojima se peku steakovi i drugo meso za roštilj, a uskoro pokreće i veću proizvodnju drvenog asortimana za roštiljanje i kuhanje.

image

Ponuda steakova i drugih komada mesa s farme The M Brothers

Vanesa Pandžić/Cropix

"Linija proizvoda od drva novi je dio ponude The M Brothersa, to će uz daske za rezanje mesa, biti i ručno rađeni drveni stolovi za roštiljanje", otkriva nam Hrvoje pokazujući neke od njih. Ne bi to možda ni bilo tako zanimljivo da ne znamo kako ova priča sa sobom nosi naslijeđa i emociju. Naime, njihovi otac i djed radili su u drvnoj industriji i imali pilanu uz koju su Nikola i Hrvoje zapravo i odrasli igrajući se između drvenih trupaca. Onda je 2014. obitelj odlučila prodati drvnu industriju te su dečki krenuli u farmerstvo, iako je Nikola inženjer šumarstva, a Hrvoje je završio agronomiju.

image

Hrvoje Maturanec

Vanesa Pandžić/Cropix
image
Privatni album
image
Privatni album

Na The M Brothers daskama Hrvoje nam je prilikom otvorenja steakshopa poslužio burgere sa sirom i dva pripremljena steaka. Prvi je bio Tomahawk, neopisivo sočan i mekan te T-Bone - iskustvo besprijekorno pečenog vrhunskog komada mesa pri kojemu ono najvažnije - meso - lijepo dolazi do izražaja. Uvertira u kušanje bili su burgeri od junetine sa sirom kakve bismo svi rado željeli pripremiti kod kuće. Sve je dodatno začinio cvijetom soli te na svjetskoj sceni poznatom Bearded Butcher mješavinom začina, koji se također mogu kupiti na njihovoj velikogoričkoj adresi.

image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix

Na kraju recimo i kako se The M Brothers trgovina nalazi na adresi Poštanska ul. 1b, što znači da iz smjera Zagreba nećete morati ulaziti u sami grad, već ćete na ulazu u Veliku Goricu iz Zagrebačke ulice skrenuti desno do njihove trgovine te na izlasku nećete morati raditi cijeli krug kroz Goricu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. studeni 2024 16:33