Večeras su u zagrebačkom hotelu Esplanade dodijeljene nagrade za najbolje restorane u sklopu 10. izdanja najpoznatijeg hrvatskog gastronomskog izbora Dobri restorani. Izbor je održan u organizaciji Jutarnjeg lista i časopisa Dobra hrana, a pod pokroviteljstvom glavnog partnera Hrvatske turističke zajednice te partnera Badel 1862. Time je zaključena još jedna sezona izbora koji već cijelo desetljeće promovira najbolje od hrvatske restoranske scene i koji je kroz godine ukazao na pojedince i restorane čije je vrijeme tek dolazilo, a koji su danas ovjenčani i brojnim međunarodnim priznanjima za izvrsnost. Osim prepoznavanja velikih potencijala na sceni i poticanja javnosti da pruži priliku tim novim licima u gastronomiji, kao i skrivenim biserima hrvatskog ugostiteljstva, izbor Jutarnjeg lista iz godine u godinu nagrađuje i dosljednost u vrhunskoj kvaliteti ponude i odnosa prema gostima već poznatih i prepoznatih gastronomskih adresa diljem Hrvatske.
Težak zadatak za žiri
Priznanja su i ove godine dodijeljena restoranima u jednoj od ukupno četiri kategorije, a to su Tradicionalni restoran, Restoran visoke kuhinje, Hotelski restoran visoke kategorije i Restoran kreativne urbane kuhinje. Svaki od restorana posjetili smo i ocijenili prema četiri osnovna kriterija, odnosno prema kvaliteti hrane i usluge, ambijentu i sveobuhvatnoj vrijednosti za novac. Konačnu odluku o rangiranju triju najboljih restorana po kategoriji donio je četveročlani žiri nakon višesatnog vijećanja i argumentacije, nagrade su dodijelili čelni ljudi Jutarnjeg lista i naši partneri, a samu dodjelu uveličali su brojni uzvanici iz gastronomskog sektora, ali i javnog života.
Za najbolji tradicionalni restoran ove sezone proglašen je Tač, poznati restoran na zagrebačkom Vrhovcu. Tač već dulje od 20 godina vode Vesna i Tihomir Miletić, a vjerna publika uvijek im se iznova vraća zbog sjajne domaće kuhinje. Od ribe i mesa koje nabavljaju od provjerenih ribara i uzgajivača, preko povrća koje Vesna Miletić uzgaja u vlastitom organskom vrtu, pa do kućne atmosfere koja vlada u restoranu, uživanje u bogatim i modernim tanjurima koji pričaju najljepšu priču o hrvatskoj gastro tradiciji postalo je omiljeni ritual brojnih Zagrepčana i njihovih gostiju. Drugo mjesto u kategoriji pripalo je restoranu Zijavica iz Mošćeničke Drage vlasnika Stivena Vunića, a na trećem mjestu nalazi se restoran Kod špilje iz Otruševca, poznatiji među gostima i kao Gostionica kod Grgosa, vlasnika Stjepana Grgosa.
U potrazi za najboljim restoranom kreativne urbane kuhinje ove sezone bilo je potrebno spustiti se od Vrhovca do zagrebačke Vlaške, gdje se nalazi Mali bar chefice Ane Ugarković. Mali bar je već godinama najpouzdanija zagrebačka adresa za uživanje u vrhunskim i nadasve kreativnim jelima moderne hrvatske gastronomije, a koji pritom krasi jednostavnost u prezentaciji, a kompleksnost u izvedbi i okusima. Tim u kuhinji vodi Vedran Bonačić, a na nevelikom, ali dobro promišljenom jelovniku gosti uvijek mogu pronaći jela koja slave sezonske namirnice i predstavljaju ih na nov način. Drugo mjesto u kategoriji zaslužio je restoran Ignis s Korčule, vlasnika Vicka Nonkovića Raiča i njegove partnerice Pilar, punim imenom Maria del Pilar Olivares Gonzalez, a na trećem mjestu nalazi se mali zagrebački restoran Kut Ivane Bekavac koja je prije dvije godine proglašena najboljom mladom cheficom u usponu.
Atraktivni ambijenti
Najbolji hotelski restoran visoke kategorije nalazi se izvan metropole, točnije na Malom Lošinju. U hotelu Alhambra uspješno posluje restoran Alfred Keller, čiju je kuhinju nedavno preuzeo mladi 26-godišnji austrijski kuhar Michael Gollenz. Profinjenost okusa na svakom tanjuru, atraktivan ambijent, kao i ekstenzivna vinska lista čine ovaj restoran izvrsnim primjerom uzdizanja otočne gastronomije preciznim kuhanjem i promišljanjem. Drugo mjesto u kategoriji pripalo je restoranu Zinfandel's zagrebačkog hotela Esplanade i timu koji predvodi chefica Ana Grgić Tomić. Treće mjesto zauzeo je Cap Aureo iz istarskog Grand Park Hotela Rovinj, restoran čiju kuhinju vodi chef Jeffrey Vella.
Među zvjezdanom konkurencijom nagradu za najbolji restoran visoke kuhinje u 2021. godini osvojio je restoran ManO, koji se nalazi u Medvedgradskoj ulici na zagrebačkom Kaptolu. ManO je jedan od prvih fine dining restorana u nas, a tim u kuhinji trenutno vodi chef Matija Bogdan. Uvjerljivo kuhanje, precizni tanjuri, izvrsna usluga, ponuda vina i ugodna atmosfera jamstvo su nezaboravnog restoranskog iskustva. ManO je uvijek bio u užoj konkurenciji u ovoj kategoriji, a ove je godine napokon i na samom vrhu. Drugo mjesto među restoranima visoke kuhinje zauzeo je višestruki pobjednik u ovoj kategoriji, šibenski restoran Pelegrini Rudolfa Štefana, a na trećem mjestu nalazi se restoran chefa Tvrtka Šakote, zagrebački Nav.
Kome ide "Barbieri"?
Svake sezone izbor Dobri restorani, osim priznanja najboljim restoranima prema ranije navedenim kategorijama, dodjeljuje i priznanje restoranu na sceni koji posebnu pažnju pridaje odnosu prema vinu. Ove godine, kao rezultat pažljivog odabira etiketa za vinski podrum restorana, ali i važnosti koja se pridaje što skladnijem uparivanju vina s hranom na jelovniku, titulu "Vinska karta godine" dobiva restoran Bevanda iz Opatije, čiji je voditelj Klaudio Jurčić ujedno i glavni sommelier restorana.
Treću godinu zaredom dodijelili smo i časnu nagradu "Andrej Barbieri" za najboljeg mladog chefa u usponu. Pokrenuta u spomen na chefa Barbierija koji je snažno obilježio modernu hrvatsku gastronomiju, a namijenjena pojedincima od kojih se puno očekuje u budućnosti, nagrada je ove sezone otišla u ruke Eugena Žinića, mladog chefa koji je svoje znanje prikupljao u kuhinjama londonskog Ledburyja i zagrebačkog Mana, restorana koji je ovogodišnji pobjednik u kategoriji visoke kuhinje.
Prestižnu titulu chefa godine i ove je godine, nakon za njega jednako uspješne 2019., beskompromisnim radom i hrabrim odmakom, ali istovremeno i povratkom tradiciji zaslužio chef Tvrtko Šakota. Nakon otvorenja njegova zagrebačkog restorana Nav, sa svakim novim degustacijskim menijem chef Šakota iznova oduševljava gastronomske znalce i gurmane te unosi dozu uzbuđenja na lokalnu ugostiteljsku scenu i budi nadu za budućnost.
Izbor Dobrih restorana nastavlja se odmah nakon ovog proglašenja, a recenzije ćete, kao i dosad, moći čitati u prilogu Dobra hrana Nedjeljnog Jutarnjeg, kao i u magazinu Dobra hrana koji izlazi svake prve nedjelje u mjesecu. Nadamo se da ćemo i budućim naporima uspjeti pobuditi motivaciju za izvrsnom kvalitetom i zdravu konkurenciju, ali i potaknuti nove hrabre iskorake u gastronomskoj kreaciji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....