Najbolji kruh u Zagrebu!

Do sada ste u galeriji Lauba mogli gledati vrhunsku umjetnost. Sada tamo možete jesti vrhunski kruh.

KRUH

• Brašno s vodenog mlina 400 g (300 g bijelo + 100 g raženo ili heljda ili graham/ ili sve bijelo/ ili sve kukuruzno).

• Morska sol 1 i 1/3 žličica • 1/3 žličice suhog kvasca • 3 dcl hladne vode

Dva dizanja smjese. Prvih 12 sati da se masa udvostruči, nakon toga se masa preklopi 5-6 puta, formira u kuglu i ostavi da kisne dva sata.

Smjesa se stavlja u metalne kalupe i peče na temperaturi od 250 stupnjeva.

Za crni kruh dodaje se crnilo od sipe, a u ostale špek, masline, orasi i chilli, grana padano, već prema vrsti.

NAMAZ OD KRASTAVACA

• čvrsti jogurt 200 g • svježi krastavac • češanj češnjaka • sol i papar • maslinovo ulje

Krastavac oguliti, izvaditi sjemenke i naribati meso krastavca, usitniti češnjak i sve pomiješati s čvrstim jogurtom, začiniti po potrebi.

NAMAZ OD HRENA

• kiselo vrhnje 100 g

• svježi hren 30 g

• sol papar

Oguliti hren, naribati ga i sve zajedno pomiješati

PILEĆA PAŠTETA

očišćena pileća jetrica 0,5 kg • glavica luka

• češanj češnjaka

• bijelo vino 0,5 dcl

• konjak 0,03 l

Popržimo luk, dodamo češnjak, kad se zarumeni, dodamo pileću jetricu, podlijemo vinom i konjakom, prema potrebi dodamo vode da se jetrica skuha do kraja, sameljemo u mikseru.

INĆUNI

• svježi sir 100 g • fileti inćuna 35 g • crne masline 15 g • sol papar

Sve usitnimo i povežemo sirom.

NAMAZ OD PEČENOG ČEŠNJAKA, SUŠENE RAJČICE I SVJEŽEG BOSILJKA

• češnjak 100 g • sušena rajčica 50 g • sviježi bosiljak 20 g

Češnjak ispečemo u pećnici na 200 stupnjeva nekih 20-ak minuta dok ne omekša, ohladimo i iskošemo zajedno sa sušenom rajčicom i bosiljkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 17:30