ZVIJEZDE GASTRO SCENE 2024.

Najbolji u Hrvatskoj su... Počelo je odbrojavanje do najiščekivanijeg trenutka izbora Dobri restorani

Već više od desetljeća popisujemo, ocjenjujemo i čitateljima preporučujemo mjesta koja nude najljepša i najbolja gurmanska iskustva. Još nas samo nekoliko dana dijeli od proglašenja pobjednika 13. sezone!

U ponedjeljak, 30. rujna, u zagrebačkom Petom Kupeu bit će dodijeljene nagrade i priznanja najboljim restoranima i pojedincima na hrvatskoj gastronomskoj sceni za 2024. godinu. Ovim događajem obilježavamo vrhunac nove, 13. sezone projekta Dobri restorani u organizaciji magazina Dobra hrana i Jutarnjeg lista. Kao što znate, već više od desetljeća popisujemo, ocjenjujemo i svojim čitateljima preporučujemo mjesta koja nude najljepša i najbolja gurmanska iskustva i to bilo da je riječ o visokoj kuhinji, hotelskom restoranu, gostionici ili konobi koja nudi tradicionalna jela, pizzeriji ili uličnom lokalu s brzom hranom.

Osim prepoznavanja velikih potencijala na sceni i poticanja javnosti da pruži priliku nekim novim licima, kao uostalom i skrivenim biserima hrvatskog ugostiteljstva, naš izbor svake godine nagrađuje i dosljednost u vrhunskoj kvaliteti ponude i odnosa prema gostima već poznatih i prepoznatih gastronomskih adresa diljem Hrvatske.

image
Hispanolistic/Getty Images

I ove su sezone u izbor po prvi put ušli i neki restorani koji nisu dugo na sceni, timu recenzenata dodali smo i nove suradnike iz raznih krajeva Hrvatske, a samu sezonu zaključujemo na popularnoj zagrebačkoj lokaciji. Time smo polako, ali sigurno počeli uvoditi neophodne promjene kojima osvježavamo ovaj dugovječni projekt.

Glavne četiri kategorije u izboru Dobrih restorana i ove godine su: tradicionalni restorani, restorani visoke kuhinje, restorani kreativne urbane kuhinje i hotelski restorani visoke kategorije.

Svaki od restorana posjetili smo i ocijenili prema četiri osnovna kriterija - kvaliteti hrane i usluge, ambijentu i sveobuhvatnoj vrijednosti za novac. Uz njih, proglasit ćemo, kao i dosad, chefa godine, onoga koji je svojom osobnošću, originalnim pristupom i visokim dosezima obilježio inače sve uzbudljiviju gastro scenu naših prostora.

image
Berislava Picek/Cropix

Posebna nagrada ide i restoranu koji ove godine ima najbolju (ne nužno i najbogatiju) vinsku kartu, a ponovno ćemo proglasiti i mladu nadu među chefovima, kojoj će pripasti nagrada utemeljena 2019. godine i koja nosi ime Andreja Barbierija, velikog chefa koji je prerano otišao ostavivši dubok trag na domaćoj sceni.

Važno nam je naglasiti da najuži izbor konkurenata po kategorijama nije donesen samo na temelju vrlo čitanih recenzija koje smo objavljivali na stranicama Dobre hrane i Jutarnjeg lista, nego i uz pomoć mreže upućenih suradnika iz svih krajeva naše zemlje koji poznaju scenu i redovito posjećuju restorane. Njihova nam je suradnja, zbog ograničenog vremena za ocjenjivanje, ali i zbog šire slike, i ovog puta bila izrazito važna.

image
Maja Šokčević Lovrić

Ovim putem zahvaljujemo i dugogodišnjem generalnom partneru projekta Dobri restorani Hrvatskoj turističkoj zajednici, kao i našim vjernim partnerima - tvrtkama METRO, Badel 1862 i Coca-Cola HBC na velikoj podršci tijekom još jedne uspješne sezone.

Nakon što najboljima budu uručene nagrade i plakete Dobrih restorana, njihova će gastronomska zvijezda još narasti. Vjerujemo da će im to donijeti nove goste, koji možda nisu dosad još uživali u njihovim tanjurima, ali i novu motivaciju, pa čak i obavezu da istražuju dalje i kuhaju još bolje. A projekt Dobri restorani svoju će 14. sezonu započeti vrlo brzo, već nekoliko mjeseci nakon završetka aktualnog izbora, kako bismo uspjeli posjetiti i ocijeniti što više ugostiteljskih objekata po cijeloj Hrvatskoj.

image
Pexels

Nadamo se da ćemo i budućim naporima uspjeti pobuditi motivaciju za izvrsnom kvalitetom i zdravu konkurenciju, ali i potaknuti nove hrabre iskorake u gastronomskoj kreaciji.

image
Grafička priprema Vesna Veselić

Recenzije restorana možete potražiti na portalu Dobra hrana, na ovoj poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 10:03