Kad jela pričaju

Najljepše gastronomske priče nastaju uz more, dokaz je i ova riblja konoba

Inspiriran recepturama lošinjskih nona i baka te samoniklim biljem i lokalnim namirnicama, chef Lekić u konobi Cigale stvara jela zbog kojih se gosti ovdje rado vraćaju

Bilo da istražujete više o otoku Lošinju putem interneta, poznanika ili domaćih ljudi, svi će vam reći isto - na Lošinju obavezno morate posjetiti uvalu Čikat! Bilo je tako prije otkrića Apoksiomena, brončanog antičkog kipa iz 2. ili 1. stoljeća pr. Kr., pronađenog 1996. u lošinjskom akvatoriju, koji je postao svjetska senzacija, a tako je i danas. Naime, premda impresivan, nadasve rijedak i od velikog kulturnog značaja kako za ovaj kvarnerski otok, Hrvatsku, ali i svijet, čak ni Apoksiomen ne može nadmašiti atrakciju ove predivne uvale okružene stablima stoljetnih borova, prepoznatljivu i po cijelom spektru plave i zelene boje mora te austro-ugarskim vilama kojima je posljednjih godina vraćen stari sjaj. Čarobno! To bi vrlo vjerojatno, da je netko nekad napravio istraživanje, bio odgovor većine lošinjskih gostiju kada dožive Čikat. Nije zato bez razloga luksuzni magazin Porter otok Lošinj ove, 2024. godine, proglasio kao jednu od devet turističkih destinacija koje trebate posjetiti. No, uz kristalno čisto more, borove šume, luksuzne vile i hotele, gosti ovdje mogu doživjeti još jedno vrijedno iskustvo - ono gastronomsko.

image

Pogled s terase konobe je kao izmišljen

Press

A baš u uvali Čikat, uz Michelinovom zvjezdicom nagrađeni restoran Alfred Keller u Boutique hotelu Alhambra te Matsunoki, vrhunski japanski restoran s Michelinovom preporukom u sklopu hotela Bellevue, imate priliku uživati i u autohtonim okusima miomirisnog otoka. Gledajući s kopna, s desne strane uvale, u hladovini borove šume, s prekrasnom terasom i pogledom na cijelu uvalu, smještena je konoba Cigale. Lošinjanima, njihovim vjernim gostima te brojnim nautičarima dobro je to poznata konoba u koju dolaze na riblje specijalitete, koje chef Dinko Lekić spretno i maštovito kombinira s lokalnim namirnicama i samoniklim biljem s otoka.

image

Konoba Cigale nalazi se u uvali Čikat na otoku Lošinju

Pavela Digital

"U konobi nudimo autohtone namirnice, koje pripremam na način kako su to činili naši stari. Dakle, po starim recepturama, ali s dozom modernog štiha, pa tako svakodnevnom koristim domaće povrće i voće, ribu i morske plodove, motar i samoniklo bilje. Važno mi je da u jelima bude prisutan naš otok, odnosno sve dostupno što je na njemu uzgojeno ili samo raste, a jestivo je", govori Lekić.

Meni ovoga ribljeg restorana svakodnevno nudi svježu jadransku ribu, rakove i školjke te jela poput seafood towera, tartara od tune, jastoga na buzaru s domaćom tjesteninom, brudeta Cigale, plemenite jadranske ribe s roštilja ili pripremljene u soli, a meni ne mijenjaju samo ovisno o sezoni.

image

Dinko Lekić

Pavela Digital

"Meni mijenjam ovisno o potrebi gosta! Svakom gostu pristupamo individualno, zapažam njegove želje i potrebe pa tako pripremam i meni. Kod slaganja menija jako mi je važno ukomponirati i namirnice koje su trenutno dostupne, a da su domaće, s otoka", naglašava glavni kuhar konobe. Tako, primjerice, ribu, školjke, rakove i muzgavce nabavljaju u Cigaleu od lokalnih ribara, koji ih svakodnevno opskrbljuju svježim ulovom direktno s koće. Također, voće, povrće i maslinovo ulje dobavljaju od lokalnih OPG-ova s otoka Lošinja i Cresa.

Sve to prepoznali su i gosti, dodaje Lekić, pa najradije biraju upravo takva jela.

"Neki gosti, naravno, manje poznaju ribu i morske plodove, pa im našu gastronomsku priču i moju viziju uvijek rado pokušam dočarati na tanjuru s domaćim okusima. To je u konačnici i prepoznato, jer se ti isti gosti znaju vraćati gotovo svaki dan u konobu kako bi jeli isto jelo. E to je moje najveće zadovoljstvo!"

image

Uvala Čikat svakako je jedna od najvećih lošinjskih atrakcija, okružena Park šumom i prekrasnom zaštićenom uvalom mora tirkizne boje

Press

Pri sastavljanju vinske karte u Cigaleu su također pazili da prati ideju mladog chefa. Vina su mahom iz južne Dalmacije, no ima tu i autohtonih sorti kao što su trnjak, babić, kujundžuša, bogdanuša... No, zanimljivo je istaknuti kako imaju i rose vino, crne autohtone sorte trojiščina. Stara je to sorta s otoka Suska koji su na Krku oživjeli i punili u odlično svježe vino rose. Ovo vino je dijelom macerirano, s voćnim aromama te je idealno za aperitiv, a prija i uz riblji meni.

Konačno, ali ne manje važno, u Cigaleu služe kolače domaće izrade i svakako jedan od najboljih deserata na otoku. Pa ako dvojite što odabrati, ne preskačite lošinjske smokve kuhane u crnom vinu za koje nam je chef Lekić podijelio i recept, a za koji kaže da "zaokružuje lokalnu priču o lokalnim okusima".

image

Smokve u crnom vinu

Pavela Digital

SMOKVE U CRNOM VINU

Trebat će vam:

0,5 kg suhih ili svježih smokvi
0,7 l crvenog vina
0,2 kg svježe skute ili mascarpone sira
0,3 l vrhnja za šlag
0,1 kg sjeckanih oraha
0,2 l limuna, naranča (sok i korica)
0,1 kg šećer
lovor, ružmarin, timijan

Priprema:

Prethodno oprane i očišćene smokve stavite u lonac, dodajte crveno vino, začinsko bilje, šećer, sok od limuna i naribanu koricu limuna. Pustite da prokuha i smanjite vatru. Smokve kuhajte dok ne omekšaju i popiju dovoljno vina i arome agruma i začinskog bilja. Kad su kuhane, smokve pažljivo izvadite iz lončića na lim za pečenje i ostavite da se ohlade.

U drugoj posudi istucite šlag od vrhnja, dodajte skutu, koricu limuna i malo šećera. Potom smjesu stavite u hladnjak da se dobro ohladi. Vino nastavite kuhati do željene gustoće i okusa, potom isto rashladite. Kad sve pripremite možete servirati.

SAVJET VIŠE: Smokve se mogu poslužiti hladne i tople.

image
Press

Sponzorirani sadržaj nastao u u suradnji s Lošinj Hotels & Villas (LH&V).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 09:03