SRETAN ROĐENDAN!

Najpopularnija ljubljanska pekarnica slavi drugi rođendan, njihov raženi kruh jedan je od najboljih koje smo probali, imamo recept

Pekarna Ana slovenske chefice Ane Roš i nakon dvije godine jedno je od najpopularnijih mjesta u gradu

Kada je prije dvije godine u Ljubljani otvorena Pekarna Ana, jedan od projekata slovenske chefice Ane Roš, očekivanja su bila prilično visoka. Ne događa se svakoga dana da chefica koja je proglašena trećom najboljom na svijetu otvara lokal gdje se nude proizvodi lako dostupni široj publici, pa stoga nije ni čudno da je u prvim tjednima rada Pekarna Ana neprestano bila rasprodana u prvih nekoliko sati. Da i ne pričamo o tome koliko su nam puta zagrebački gurmani pričali da svoje izlete i putovanja u Ljubljanu planiraju upravo tako da još ujutro stignu posjetiti najpopularniji ljubljansku pekarnicu, kada još na policama i u vitrinama ima dovoljno primamljivih slatkih i slanih zalogaja.

VELIKU PRIČU O ANI ROŠ PROČITAJTE OVDJE

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Danas upravo ta Pekarna Ana slavi drugi rođendan i može se pohvaliti jednako velikom popularnošću kao i u počecima, što svakako nije lak posao, znaju to svi ugostitelji, bez obzira na velike količine uloženog rada, truda i volje.

"Kada smo prije dvije godine na siv listopadski dan otvorili vrata Pekarne Ana, nismo si mogli ni zamisliti kako ćemo rasti, a još manje kakav važan dio vaših života ćemo postati. Hvala vam što ste nas tako toplo primili, čast nam je", objavili su iz Pekarne Ane.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Budući da smo i sami Pekarnu Anu posjetili u nekoliko navrata, ponekad uspješno, a ponekad malo manje, isprobali smo već nekoliko njihovih proizvoda. Od malih sočnih i aromatičnih magdalenca, preko krafni pa sve do odličnog kruha. I upravo je njihov raženi kruh jedan od najboljih kupovnih koje smo posljednjih godina kušali.

image
Vedran Peteh/Cropix

Srećom, kada smo prije dvije godine prisustvovali otvorenju Pekarne Ane, zamolili smo ih da s nama podijele recept i danas vam ga ostavljamo u nastavku. Naša topla preporuka je da s pripremom krenete već danas, a dok tijesto odmara, odmah se možete baciti i na planiranje novog izleta u Ljubljanu. Dobra ideja je petak, kada možete svratiti i na Otprtu kuhnu.

image
Ivana Grgić/Cropix

RECEPT ZA RAŽENI KRUH IZ PEKARNE ANE

Trebat će vam:

73 g raženog brašna

73 g pirovog brašna

105 g vode

35 g piva

5 g soli

5 g startera (5%, za brže dizanje koristite 10 ili više posto startera)

Za soaker:

12,5 g lanenih sjemenki

12,5 g vode

Sjemenke:

27 g sjemenki suncokreta

27 g bučinih sjemenki

Priprema:

Lanene sjemenke pomiješajte s vodom. Ostatak sjemenki tostirajte. Pomiješajte sve sastojke osim soli i pustite da se diže 30 minuta. Dodajte sol i pustite da se diže još jedan sat. Stavite u kalup i pustite da se diže preko noći (12 ili više sati), dok se na vrhu ne pojave pukotine. Pecite sat vremena na 200 stupnjeva. Pustite da se ohladi pa tek onda režite.

Što isprobati u Pekarni Ana?

Kada se nađete u Ljubljani, Pekarna Ana jedno je od mjesta koja ne smijete zaobići. Što god ovdje odabrali, ne možete puno pogriješiti, a naši favoriti su svakako njihovi kruhovi. Rade i odlične krafne, cruffine, lisnato pecivo s kobasicom i kimchijem, pastel de nata pecivo te sočne sendviče. Cijelu ponudu možete provjeriti ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 22:47