Njihova je radost velika. Nakon desetljeća marginaliziranja crnoga ulja, kako ga kolokvijalno zovu, nešto se napokon, kažu, promijenilo. Bili su strpljivi - unatoč skromnom plasmanu, nisu odustajali od proizvodnje i prvi put osjećaju da se upornost isplatila.
- Da ga proizvodim dvostruko više, mogao bih ga plasirati. Tržište je počelo prepoznavati bučino ulje, a zanimljivo je da ga, osim na sjeveru, najviše prodajemo u Istri, koja je tradicionalno sklona maslinovu ulju. To je najbolji dokaz da smo na dobrom putu - govori Vladimir Kurtek.
Žao mu je što bučino ulje ne uživa reputaciju kao maslinovo. Bučino je ulje, naime, jednako kvalitetno, s dobrim učincima za zdravlje kao i maslinovo. Tvrde to proizvođači, ali potvrđuju i znanstvenici. Ipak, dok je maslinovo ulje široka publika već odavno prepoznala, bučino je i dalje za većinu enigma. Osim u Zagorju, gdje je bez bučinog ulja salata, primjerice, tek - salata, dok spravljena s crnim uljem, kako ga domaći nazivaju, postaje fini obrok za prste polizati. Proizvođači bučinog ulja iz Varaždinske županije prije dvije su se godine trgnuli i odlučili promijenit i stvari.
Osnovali su udrugu Proizvođača Varaždinskog bučina ulja, brendirali svoja ulja i zahvaljujući posebnosti i kvaliteti Varaždinsko je bučino ulje lani u prosincu dobilo oznaku zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini. Uslijedile su medalje u Austriji, najpoznatijoj zemlji proizvođaču bučinog ulja, pa su medalje time i slađe. Iako se uljem bave desetljećima, slažu se svi članovi Udruge, sada su zapravo na početku. Afirmacija njihova ulja tek je počela, a dotad će za mnoge sadnja koštica biti tek sporedno zanimanje. Ovogodišnji šampion Vladimir Kurtek još uvijek si ne može priuštiti da se posveti samo ulju, pa za život zarađuje kao vozač kamiona u velikoj zagrebačkoj tvrtki.
- Radim dvije noći zaredom, pa sam dva dana slobodan. Ta dva dana posvećen sam ulju. Obrađujemo 25 hektara, od čega su 8-10 hektara buče, ostalo su žitarice. Otac mi puno pomaže, ali i ostatak obitelji, kako tko ima vremena. Proizvedemo između 1500 i 2000 litara ulja na godinu. Kvaliteta ulja prvo ovisi o sirovini, koja mora biti vrhunska i dobro osušena, a jednako je važna i prerada - govori Vladimir Kurtek.
Kao i većina proizvođača Varaždinskog bučinog ulja, i on svoje prerađuje u Uljari Patrčević, čije je ulje i samo bilo šampion prve Alpe Adria izložbe, održane u Varaždinu prije dvije godine. Drugu je osvojio Austrijanac i sad opet Varaždinac. I za tu je medalju, može se reći, posredno zaslužan Patrčević, koji je na ovogodišnjoj izložbi bio zlatan. - Gledao sam poljoprivrednu emisiju u kojoj je gostovao i govorio u ulju, pa sam se i sam odlučio okušati u proizvodnji - kaže Kurtek.
Austrijsko se sjeme buče smatra najkvalitetnijim, pa ga baš ondje nabavlja i on, ali i većina varaždinskih proizvođača. Članovi Udruge ukupno raspolažu s 500 hektara za sadnju sjemena buče, ali ukupno je u Varaždinskoj županiji oko 1200 hektara posijano sjemenom za bučino ulje. Nakon berbe i sušenja, procesa koji za vrhunsko ulje treba biti pažljivo tempiran, koštica ide u uljaru. Uljara Patrčević dnevno preradi oko 1500 kilograma koštica za druge, što je oko 556 litara ulja. Dakle, 2,57 kg koštica jedna je litra ulja.
- Koštice se važu i idu u mlin. To je prva faza proizvodnje, slijede tostiranje, prženje i prešanje. U tosteru se mljevena koštica miješa da prirodno otpusti ulje, kad je smjesa spremna, odlazi u pržionicu, gdje se peče do određene temperature, a taj proces traje od 25 do 30 minuta, ne smije se ubrzavati ni usporavati - kaže Ivan Patrčević, osnivač uljare koju danas vode sinovi Danijel i Matija, ali on se ne da u mirovinu.
- Trudimo se da iz naše uljare izađu samo najkvalitetnija ulja. Kao i kad radimo za sebe, ono što je na deklaraciji je svetinja. Iza toga stojimo - zaključuje i poziva nas uskoro na otvaranje prve kušaonice za degustaciju bučina ulja u Hrvatskoj. Patrčevići su zaokružili proizvodnju: imaju sjetvu, proizvodnju i kooperante, pa sade oko 200 hektara godišnje, što je oko 120 tona suhe koštice, oko 20.000 litara na godinu. Imaju svoje kombajne, sušare... Ono što zarade ulažu dalje u proizvodnju, a ulje izvoze u Irsku, Austriju, Sloveniju, Mađarsku...
Varaždinsko bučino ulje je brend, a o ozbiljnosti s kojom su se - uz veliku podršku Varaždinske županije i županijskog pročelnika za poljoprivredu Dragutina Vinceka - prihvatili ovog posla, govori i želja da prvo sami nauče što je više moguće o svom proizvodu. Zbog toga su pozorno slušali hrvatske znanstvenike koji su prije dva tjedna u varaždinskoj Županijskoj palači održali prvi znanstveni skup o bučinu ulju.
Četiri su vrste bučina ulja: hladno prešano, 100% čisto bučino ulje, domaće bučino ulje s 80% koštica buče i 20% suncokreta i salatno, omjerom obrnuto od domaćeg - 80% suncokretovih i 20% bučinih koštica. Proizvođači Varaždinskog bučina ulja upozoravaju konzumente da obrate pažnju što piše na deklaraciji jer domaće bučino ulje ne znači i da je ono 100% čisto.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....