Svako veće istarsko selo nekad je imalo vlastitu uljaru pa tako i Ipši, selo koje se nalazi podno Oprtlja malog gradića u sjeverozapadnoj Istri. Najveća zasluga zašto je spomenuto seoce poznato ne samo lokalcima već i strancima izvan granica zemlje su postignuća obitelji Ipša koja je svojevremeno bila i u vlasničkoj strukturi seoske uljare. Zadnja prerada ondje, odvila se 1966. da bi nakon više od pola stoljeća u Ipšima ponovno potekle kapi maslinova ulja.
"Prije godinu dana započeli smo s investicijom koja je sufinancirana sredstvima Europske Unije, a obuhvaća rekonstrukciju postojećih zgrada u kojima će biti trgovina, dvije degustacijske sale s kuhinjom, uredi, podrum i skladišni prostor. Osim toga projekt obuhvaća i izgradnju nove zgrade u kojoj je smještena uljara. Ovogodišnju berbu preradit ćemo u vlastitoj uljari koja je jedna od najsofisticiranijih uljara u Hrvatskoj i po našim informacijama jedna od ukupno četiri takve u svijetu. Posebnost se očituje u tome da se temperatura kontrolira u cijelom sistemu prerade, a započinje već kod pranja maslina. Cijeli se proces odvija bez prisutnosti kisika, a ulje se na kraju filtrira." otkrili su nam iz obitelji Ipša.
Pokretanje uljare i iščekivanje prvog ulja povijesni je trenutak ne samo za obitelj Ipšu već i za tamošnje stanovnike. Tako je prvi dan jeseni u Ipšima ispraćen emocijama i zdravicom. Naime, 23. rujna.2020. godine odvila se prva probna prerada, a nabrali su istarsku bjelicu. Članovi obitelji jako su zadovoljni dobivenim uljem. Ove godine očekuju dobru berbu i ostaju pri proizvodnji tri monosortna ulja Frantoio, Leccino i Istarsku Bjelicu i jedne kupaže– Selekcija.
Podsjetimo, kako obitelj Ipša s glavnim licima Klaudijom i Ivanom Ipšom, u priču s uljima ulaze krajem devedesetih obnovom starih obiteljskih maslinika. Početkom 2000.-ih polako ali sigurno kreću se afirmirati svojim uljima kako na domaćoj tako i na svjetskoj maslinarskoj sceni.
Potvrdu za svoj rad dobili su 2005. godine kada su njihova ulja sorata frantoio i istarska bjelica postala jedna od prvih hrvatskih maslinovih ulja koja su do tada ušla u svjetski vodič ekstra djevičanskih maslinovih ulja, Flos Olei. Sjajan uspjeh nešto kasnije je ostvarilo ulje Frantoio koje je 2011. i 2017. godine, prema istoimenom vodiču, uvršteno među 20 najboljih maslinovih ulja na svijetu. Sjajni uspjesi se nastavljaju te u njihovo maslinovo ulje osvaja nevjerojatnih 98/100 bodova u svjetskom vodiču Flos Olei za 2020. godinu, što je najveći broj bodova koje su ikad osvojili u 16 godina od kad su prvi puta uvršteni u bibliju maslinovih ulja.
Maslinici obitelji Ipša, od prve obnove i sadnje koja je započela 1998.godine pa do danas, prostiru se pretežito oko sela Ipši, manji dio podno vinograda na Santa Eleni i dijelom na lokacijama Vižintini Vrhi i Mazurija. Nalaze se na starim, postojećim terasama na nadmorskoj visini od 180-420 metara koje su manje izložene nepovoljnim vremenskim uvjetima. Starost njihovih maslina je između 20 i 200 godina, a prisutne sorte u Ipšima su: Istarska bjelica, Bugla, Črnica, Leccino i Frantoio.
Ulje se može kupiti u specijaliziranim trgovinama i boljim vinotekama diljem Hrvatske, a cijeli popis prodajnih mjesta nalazi se ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....