Prvo na ulice izađu kestenjari. Zapravo, oni su već tu, još od ljeta - jer to su obično isti oni ljudi koji do jeseni na zagrebačkim ulicama, sa svojih crnih štandova-peći na ugljen, prodaju klipove kukuruza.
Kad počnu prevrtati kestenje, na rubu vruće rupičaste ploče još uvijek se tu grije poneki pečeni klip. Ali tko za to više mari kad zamiriše kesten.
Za razliku od kukuruza, koje i peku i kuhaju, kestenjari kestene samo peku - prvo uvozne, krupne talijanske marone iz mrežastih vreća kao za krumpir, a onda, barem ponetko u kratkoj sezoni, i domaće - sljemenske, zagorske, kordunske, banovinske…
Fama o grahu
No, nakon tog prvog jesenskog gušta, počne i glad za kuhanim kestenima, i vječita rasprava - tko više voli pečene, tko kuhane. I onda, kad se o kuhanima povede riječ, na tapetu se obavezno nađe kesten-pire. Jednostavna poslastica koju sezonski nude sve bolje slastičarnice, i na kojoj se temelji i dio njihove ponude kolača.
Kesten-pire, koliko god bio jednostavan, ali za većinu ipak prevelika gnjavaža da bi ga sami radili doma, pravi je sezonski ispit na kojemu slastičari prolaze ili padaju. Svatko ima svoje favorite, a glavna je pritužba na one druge, i uistinu prava objeda, da svoje kestene miješaju s grahom. No, kad danas usporedite cijene graha i, recimo, zagorskih kestena po kilogramu, zašto bi itko to radio? Osim, možda, zbog toga što je jednostavnije skuhati veću količinu graha nego oguliti toliko kestena. Ipak nam to danas više zvuči kao urbana legenda.
Iako se kesteni za pire danas prema većini recepata zarežu i kuhaju pa onda gule prije pasiranja, neki stariji recepti, poput onog iz glasovite građanske kuharice Mire Vučetić, nalažu da se kesten zareže i potom peče u pećnici dok se ne otvori dovoljno da ga se može oguliti, i tek se onda, oguljen, kuha.
Što se pobuđivanja aroma tiče, to ima smisla, ali teško je vjerovati da tako rade u slastičarnicama. Recepata ima mnogo, a zajedničko im je pasiranje i blendanje kestena zajedno s rijetkim šećernim sirupom, aromatiziranje domaćim rumom za kolače i vanilijom (po želi, neobavezno) te, naposljetku, protiskivanje kroz tijesak za krumpir ili sitniju "šajbu" stroja za mljevenje mesa.
Šlag kao maska
Obišli smo vodeće slastičarnice u centru Zagreba i uzeli kesten-pire "za van". Onako bez šlaga - s kojim se obično konzumira, ali koji ga može i "zamaskirati" - kako bismo procijenili kvalitetu samog bazičnog proizvoda.
Ponegdje to nije bilo moguće, jer nude već gotove porcije sa šlagom. Iznenađujuće, slastičarnica Orijent u Petrinjskoj nije taj dan u ponudi imala kesten-pire, nego samo kolače s kestenom, a Oranž na uglu Ilice i Margaretske uopće ne prodaje za van. Iako neke već pripremljene porcije nemaju istaknutu gramažu, što je neobično, cijene su, procjenjujemo, oko stotinjak kuna za kilogram.
Nismo zanemarili ni frižidere u dućanima, jer mnogima su oni jedini i glavni izvor kesten-pirea (kao, uostalom, i sladoleda). No tu je ponuda škrtija: od 16 kesten-pirea, 11 ih je iz isto toliko slastičarnica, dok smo u ponudi četiriju vodećih trgovačkih lanaca uspjeli skupiti jedva pet proizvoda od čega su čak tri Ledova.
U jedno smo se uvjerili: kesten- pirei često su preslatki, ali šećera malo ipak mora biti!
Slastičarna Jakšić
Ulica kralja Zvonimira 30
18 kn, 130 g
Kesten pire bez šlaga, a nude opciju i sa šlagom. Važu ga. Izgleda kao da je rezan rukom, a ne mljeven. Hrapave teksture. Izgledom podsjeća na kuskus. Jako se osjeća rum i dosta je sladak, ali s hladnim nezaslađenim šlagom bio bi jako dobar. Podijeljena mišljenja, dijelu ekipe se sviđa, a dijelu ne.
Vincek Vis-a-vis
Tomićeva 2
25 kn, 250 g
Kesten pire bez šećera sa šlagom. Jako je mastan šlag, osjeća se biljna masnoća koja iznimno kvari dojam. Sam kesten pire nije uopće sladak, ipak mu nedostaje malo šećera. Nije dobra kombinacija.
NAJBOLJI S MANJE ŠEĆERA: Fine torte
Branjugova 2
20 kn porcija
Kesten pire bez šlaga, ali ponudili su ga pri kupnji. Malo sitnije mljeveni kesteni. Zaista se osjeti kesten u okusu, a pritom nije jako slatko. Jako dobar. Nekima fali malo šećera. Dobro bi funkcionirao sa šlagom.
Cukeraj
Petrinjska 61
20 kn porcija
Kesten pire bez šlaga, ali ponudili su ga pri kupnji. Krupno mljeven, podsjeća na pelete za peć. Pire miriše na rum za kolače, ali taj miris ne prevladava u okusu. Super je. Rado bismo ga jeli s hladnim šlagom. Ne lijepi se za nepce.
Magnolia slastice
Gundulićeva 4
30 kn porcija
Kesten pire s puno biljnog šlaga. Bez pitanja su ga stavili. Baš ima strašan okus, mastan i ima ga jako puno. Šlag napravi film u ustima. Oduzme fokus od kesten pirea, koji je kompaktan. Sve skupa - masno i teško.
NAJBOLJI KESTEN PIRE: Vincek
Ulica kralja Zvonimira 7
16 kn, 200 g
Kesten izrađen sa šećerom, bez šlaga, ali ponudili su ga pri kupnji. Pire važu u slastičarnici. Imaju i unaprijed pakirane po pola kile i po 250 g sa šlagom. Najizrazitiji okus kuhanog kestena. Ima dobru teksturu. Odlično.
Amélie
Vlaška 6
25 kn porcija
U kartonskoj čašici i sa šlagom koji su stavili bez pitanja. Od šlaga ne možeš doći do kesten pirea, ali sam šlag je dobar, osjeti se da je pravi, domaći, od tučenog vrhnja. Pire je gladak i dosta vodenast. Pregazio ga šlag. Ipak je sve skupa previše mliječno.
Slastičarnica Zagreb
Masarykova 4
24 kn porcija
Kesten pire bez šlaga, ali ponudili su ga pri kupnji. Izgleda suho kao pijesak i dosta je sitno mljeven, ali kada se stisne žlicom, osjeti se da je mekan. Ima malo izraženiji miris. Malo je suh u ustima, ali nije lošeg okusa, samo nema baš izraziti okus kestena. Jako je sladak i ostavlja u ustima trag slatkoće. Reklo bi se narodski: niti smrdi, nit‘ miriše.
NAJBOLJI NA KUŠANJU - MODERNIJA VERZIJA: Torte i to
Vrbanićeva 22
27 kn porcija od tri kugle
Kesten desert u obliku čvrstih kuglica u čaši. Dvije su od glatkog kesten pirea, a jedna od kesten pirea s dodatkom kakaa. Ima i preljev od čokolade. Ovo je sjajno! Pire je jako kremast i odlična okusa. Lijepo začinjeno, nije jako slatko.
Torterie Macaron
Slavonska avenija 11d
19 kn porcija
Kesten krema sa šlagom, dolazi tako pakirano. Krema nema baš lijepu teksturu, kao da je izrađeni margarin na žlicu. Podsjeća na masni mousse. Nalik na glet masu za zid. Kesten se praktički ne osjeti.
Millennium
Bogovićeva 7
25 kn porcija
Jedini kesten pire koji se prodaje za van u termo posudi. Sitnije mljeven. Izrazito slatkog okusa, koji sve prevladava. Šećerna bomba!
A sad kesten pire iz trgovačkih zamrzivača:
Ledo kesten pire premium u čašici
Plodine
14,99 kn, 140 g
Desert sa šlagom. Masno i dosta slatko. Iznimno gladak, malo presladak.
Sana kesten pire u bloku
Konzum
19,99 kn, 250 g
Jako tvrd, kao da jedeš plastelin. Nema dobru teksturu. Suho, a ima vodenast okus kestena. Možeš ga ribati. Vjerojatno za kolače.
Carte D‘Or desert od kestena Mont Blanc
Konzum
43,99 kn, 900 ml
Pri otvaranju kutije zapuhne vas miris umjetne arome ruma i ekstrakta vanilije. Sladoled od dva okusa, jedan je kesten. Ne bismo preporučili. Ako volite kesten pire, zaobiđite - jer to nije to.
Ledo kesten rolada
Plodine
44,99 kn, 420 g
Kesten pire dio je tamnije boje, ukusan, ali ipak presladak. U roladi ima gomila šlaga, ali nije jako umjetan. Rolada treba biti dobro rashlađena prije serviranja. Dobar proizvod, sigurno ima svoju publiku.
Ledo kesten blok
Konzum
25,99 kn, 250 g
Zašećereni kesten pire. Tamnije boje, gust i malo ljepljiv. Nema izražen miris, manje je sladak od Ledova pirea iz čašice. S hladnim nezašećerenim šlagom bio bi super. Dobar za kolače.